Lunnevad förbereder en bred palettet med verk till utställningen
Av Mia Karlsvärd
MJÖLBY Lunnevads konstelever hoppas på många besökare och nya kontakter i samband med utställningen på Open art house i Mjölby.
– Jag tycker om att måla kvinnor som speglar ett lugn, säger Alva Sundholm. I bakgrunden målar Hilde Arborelius. Foto: Mia Karlsvärd
Lunnevads folkhögskola ligger fint inramad av grönska och vatten. Längst bort på skolans område finns konstlinjens lokaler med östgötaslätten som vy.
Här skapar andra- och tredjeårsdeltagarna konstverk till utställningen med vernissage på lördag.
– Den här veckan väljer vi ut vilka verk som ska ställas ut, det gör vi genom att ha ett gemensamt resonemang, berättar Henry Hermansson, lärare på konstlinjen.
Konstlinjens korridorer är fyllda av verk av nuvarande och tidigare deltagare på skolan. När vi tittar på tavlorna kommer Sandra Wallin och stannar till. Hon går tredje året på konstlinjen. Hon frågor Henry om råd angående det verk hon arbetar med just nu.
– När jag är färdig med studierna hoppas jag på att få jobba med måleriet, helst som lärare i framtiden, berättar hon.
Första året på konstlinjen är ett basår. Fortsätter man att studera på linjen det andra året väljer deltagarna vilken konstform de vill fördjupa sig inom.
– Många jobbar för att göra ansökningsprover för att studera vidare på högskolan, berättar Henry Hermansson.
Han säger att merparten av deltagarna ser en framtid i yrket.
– Det som dominerar i dag är designutbildningar och även här har vi en digital verkstad, det ingår i kursen.
Sedan 1980-talet har deltagarna på Lunnevads konstlinje haft möjlighet att ställa ut i Mjölby.
– Från början ställde vi ut på biblioteket, därefter på galleri Kraftverket och nu på Open art house, berättar Henry Hermansson.
Förutom Mjölby som arena för konst har Lunnevads deltagare också ställt ut på K-ringen i Motala och galleri Vända sida i Linköping.
Vad betyder det för deltagarna att ställa ut?– Det blir första gången som de får planera en utställning. Hur man presenterar sina verk och möta de som ska se deras verk.
Är konstnär ett framtidsyrke?–Fri konstnär är det några enstaka av deltagarna som tänker sig, de andra tänker arkitekt, design eller jobb som formgivare. Att vara fri konstnär är tufft idag.
De deltagare som valt att läsa andra och tredje året på Lunnevad har en egen ateljéplats.
I ett av rummen arbetar Alva Sundholm, Eskilstuna, Hilde Arborelius, Linköping och Inez Nilsson, Linköping.
Skolan har ett internat som gör det möjligt för deltagarna att bo på skolan.
Vad betyder det för er att få ställa ut?– Det betyder jättemycket, det är svårt att få möjlighet till att ställa ut sin konst i dag, säger Alva Sundholm.
– Det är extra kul att få ställa ut, så som det är menat att konst ska ses. Annars har vi bara sociala medier att visa upp våra verk på, säger Hilde Arborelius.
– Att jobba med konst i någon form, det är den absoluta drömmen, att få vara konstnär på heltid, Räkningar måste betalas, men jag hoppas på att få jobba med konst i någon form i framtiden, säger Alva Sundholm.
– Jag vill fortsätta med konst även efter utbildningen här på Lunnevad. Antingen så söker jag vidare direkt till högskolan eller flyttar utomlands och fortsätter måla där, säger Inez Nilsson från Linköping.
Vad ska ni ställa ut i Mjölby?– De tre tavlor med huvudena jag gör och gjort tidigare, säger Inez Nilsson.
– Nu har vi en målarperiod, men jag har också en grej i grafik som jag vill ställa ut, svarar Hilde Arborelius.
– Den jag gör nu, om den blir som jag vill ha den, jag tycker om att måla kvinnor som speglar ett lugn och i dagens samhälle är det näst intill provocerande, säger Alva Sundholm när hon lägger upp ytterligare färg på paletten.
Konstlinjens utställning arrangeras av Mjölby konstförening och finns att se på Open art house i Mjölby från den 2 december till och med den 10 december.
MIA KARLSVÄRDI det andra ateljérummet delar det här konstgänget på lokalen. Foto: Mia Karlsvärd
– Ibland vill jag titta tillräckligt länge på mitt verk, innan jag säljer det, säger Inez Nilsson. Foto: Mia Karlsvärd