Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-8 KL. 00:12

Så jobbar kommunen med krisberedskap – utsattes för intrångsförsök vid krigsutbrottet

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY KOMMUN. Först en manifestation utanför stadshuset för det ukrainska folket, sedan fortsatte även det efterföljande kommunfullmäktigemötet på samma tema när kommundirektör Andreas Capilla med stort allvar redogjorde för hur Mjölby kommun nu har höjt sin beredskap.

Så jobbar kommunen med krisberedskap – utsattes för intrångsförsök vid krigsutbrottet
Kommundirektören Andereas Capilla talar inför fullmäktige om hur kommunen jobbar med krisberedskap. Foto: Anton Rimstedt.

Det var i tisdags kväll i förra veckan som kommunen tillsammans med Mjölby bibliotek ordnade manifestationen innan fullmäktige samlades inne i hörsalen. Under ceremonin utanför stadshuset sjöngs Ukrainas nationalsång av en kör ackompanjerad av en grupp bleckblåsare från kulturskolan. Både kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) och oppositionsrådet Lars-Åke Pettersson (M) talade.

Efter manifestationen tog de båda kommunalråden plats i fullmäktigesalen ihop med övriga ledamöter för ett sammanträde som, inledningsvis, präglades av omvärldsläget. Kommundirektören Andreas Capilla var först framme vid talarstolen för att redogöra för beredskapen i kommunen. Med allvarsam stämma fökunnar han för Mjölbys kommunpolitiker att kommunen har en krisledningsstab som träffas en gång i veckan med anledning av kriget i Ukraina.

– Vi hann inte avsluta vår pandemistab innan en ny krisledningsstab tog form. Med lite nya funktioner och lite nya personer. Under förra veckan avslutade vi dock krisledningsstaben för pandemin, tack och lov. Peppar peppar, säger Andreas Capilla och lägger till:
– Syftet med staben är att stärka vår förmåga att snabbt kunna ta emot flyktingar. Men också att stärka vår allmänna krisberedskap.

I tider av kriser gäller det att också på lokal nivå vara beredd på allt. I samma veva som Ryssland inledde sin invasion så utsattes Mjölby kommun för flera försök till cyberintrång.
– Om det hade att göra med det som hände i Ukraina är helt omöjligt att dra några slutsatser om, vi kan bara konstatera att vi såg en ökad aktivitet, säger Andreas Capilla och skickar med en uppmaning till kommunens politiker:
– Var extra vaksamma på det här med it-säkerhet. Öppna inte länkar som ni inte vet vad det är för någonting. Var ännu mer försiktiga just nu.

Andreas Capilla fortsätter sedan med att redogöra för hur flyktingläget ser ut runtom i Europa. Han kan konstatera att Polen är det land som har tagit emot överlägset flest flyktingar, men kommundirektören nämner också ett land som Moldavien, Europas fattigaste land, som har tagit emot många människor från Ukraina.
– Vi får in många förfrågningar till kommunen från människor som vill hjälpa till. Med boenden, kläder, sängar, mat och så vidare. Vi har ett starkt civilsamhälle här. På ett sätt är det helt underbart att beskåda det.

Andreas Capilla går vidare och pratar om krisberedskap och fokuserar på den goda livsmedelsförsörjning som Mjölby kommun ändå har, hur fokus nu ligger på att vara beredda på större samhällsstörningar som skulle kunna ske, och att man klarar livsmedelsförsörjningen, vattenförsörjningen och andra viktiga delar över tid.

– Sedan kommer vi till den här frågan som vi inte trodde att vi skulle behöva hantera på lång tid, vår krigsberedskapsförmåga. Vi har 180 skyddsrum i Mjölby kommun, 180 skyddsrum i Mjölby tätort. Anledningen till att alla finns här, det är att bedömningen nationellt har gjorts utifrån vilka orter som är skyddsvärda. Det vill säga vilka orter man ser att det finns en risk för att, vid en attack, man kommer att angripa. Mjölby tätort är en järnvägsknut, därav att det finns en hög risk för att också Mjölby, vid ett väpnat angrepp, skulle utsättas för någonting. Ni som är bekymrade över att det inte finns några skyddsrum i de andra orterna, det kommer nog snarare vara så att de boende i Mjölby kommer ta sin tillflykt till de andra orterna.

När Andreas Capilla så småningom har talat klart tackas han av kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Oskarsson, som konstaterar:
– En av de mer oväntade händelserna som har drabbat vår kommun. Jag får konstatera att kommunledningen har god beredskap för att hantera även de mest oväntade händelserna.Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU