Klik venligst
MJÖLBY 2020-3-25 KL. 13:30

Mötesplatser för äldre stängs

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer som är 70 år och äldre att begränsa sina sociala kontakter i så stor utsträckning som möjligt för att minska smittspridningen av Covid-19. Mjölby kommuns krisstab har utrett hur kommunens verksamheter kan anpassas efter rekommendationerna och på onsdagen fattade man beslut om att stänga Zenit och Tunet för en tid framåt.

Mötesplatser för äldre stängs
Per-Arne Olsson är fritidsledare på den populärara mötesplatsen för äldre. Foto: Carolina Fransson

Zenit och Tunet är mötesplatser för personer från cirka 65 år och uppåt. Många av dem som kommer hit är över 70 år.
– Vi stänger med omedelbar verkan i dag. Det känns väldigt kluvet. Vi vill värna om den här gruppen samtidigt som det är viktigt att de har något vettigt att göra. Som kommun sätter vi oss lite över det personliga omdömet när vi gör såhär, men det kan vara en vettig skiljelinje att kommunen inte tillhandahåller sådana här verksamheter i dessa tider. Vi har ändå badet och biblioteket öppet, och där utestänger vi inte äldre. Där får de göra en egen bedömning, säger Ulf Johansson på Kultur- och fritidsförvaltningen i Mjölby kommun.

De senaste veckorna har Zenit och Tunet haft öppet som vanligt, men slutat med sina programverksamheter och arrangemang. Zenit har haft ett betydligt mycket lägre besöksantal än vanligt. Vanligtvis kommer i snitt 27 besökare hit och i måndags var det fem, berättar Per-Arne Olsson, fritidsledare på Zenit.
– Vi har inte anordnat något som lockat så många och spridit ut oss vid olika bord. Många behöver prata, så vi har diskuterat mycket hur vi ska göra, säger han.

Han märker att det finns ett behov av att prata om coronaviruset och hur det påverkar livet, men också att det finns ett behov av att prata om helt andra ämnen för att få en paus från det man hela tiden uppdateras om i olika kanaler.

– Just nu håller vi på att sätta i hop en intern telefonlista så vi ska kunna ringa och prata i telefon med varandra i stället när vi inte kan ses. Vi gör det för att hjälpa varann. Vi har ju blivit vänner allihop, så det blir ju naturligt att när någon inte kommer så undrar man; var är hon och var är han. Det kommer också att finnas en lapp på dörren där det står att man kan höra av sig till mig om man har några frågor, säger Per-Arne Olsson.

Ulf Johansson säger också att diskussioner förs om vilka andra alternativ till social kontakt som skulle kunna vara möjliga.
– Det kan gå att verksamheterna ordnar med dagliga promenader där man håller avstånd, då det inte är samma smittspridning när man är utomhus. Vi följer utvecklingen tills vidare och tar ställning till om och när vi skulle kunna lätta på det här, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mjölby tredje bäst rustat i länet för kriser
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-24 KL. 15:26

Mjölby tredje bäst rustat i länet för kriser

"Gynnas av att man är en halvstor kommun som ligger nära Linköping"

Camilla skriver om digitalt utanförskap
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-24 KL. 12:45

Camilla skriver om digitalt utanförskap

"De som inte har smartphones är ganska många och de har inte alltid så starka röster"

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-23 KL. 11:03

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras

”Det är jätteviktigt att jobba långsiktigt med de här frågorna”

Mjölby klättrar snabbt i näringslivsranking
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-23 KL. 10:47

Mjölby klättrar snabbt i näringslivsranking

"Särskilt roligt att företagarna är så nöjda med kommunens service"

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-22 KL. 11:08

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras

"Jätteviktigt att jobba långsiktigt med de här frågorna"

Fler nyheter