MJÖLBY 2020-12-25 KL. 11:43

Lokala konstnärer ställer ut inne på tandklinik

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. På den relativt nyöppnade Svartå tandklinik har man tagit ett grepp för att stötta och främja den lokala konsten. Genom samarbete med Mjölby konstförening erbjuder kliniken lokala konstnärer att ställa ut i tandläkarlokalen.

Lokala konstnärer ställer ut inne på tandklinik
Konstnären Assi Molin och tandläkaren Jon Granath är nöjda med samarbetet som resulterar i att Assis konst får hänga i Jons klinik. Foto: Anton Rimstedt.

– Vi är jätteglada över att kunna erbjuda detta. Det är tuffa tider för våra konstnärer, med inställda utställningar och stängda konsthallar. Här får lokala konstnärer en möjlighet att visa upp sin konst samtidigt som våra patienter får en liten konstutställning på köpet när de kommer hit, säger Jon Granath, tandläkaren som driver Svartå tandklinik.

Inne på kliniken hänger tavlor både i väntutrymmet, i entrén och runtom i de olika rummen där tandläkare tar emot. När tidningen kommer är Assi Molin på plats för att hänga upp ytterligare ett av sina verk inne i ett av mottagningsrummen.
– Jag tycker detta är ett utmärkt initiativ. Att vi får chansen att ställa ut på det här sättet i den här speciella tiden, säger Assi Molin, konstnär uppvuxen i Mjölby och numera bosatt i Linköping.

Hon jobbar med så kallad fotografik, en teknik som i enkla drag går ut på att fotografera olika motiv och sedan genom bildredigering sammanfoga många bilder till ett sammanhållet verk.
– Så alla mina tavlor är fotografier, vissa dock ganska omarbetade. Utan vetskap kan det vara svårt att uppfatta att det är foton man ser, säger Assi Molin.

Under tiden som vi pratar kommer också Margaretha P Elfstrand in på Svartå tandklinik. Tanken var att hon under hösten skulle ha ställt ut sin konst i Paris, och hon har vid tidigare tillfällen fått möjligheten att ställa ut på Louvren av alla ställen. Men coronapandemin satte stopp för hennes Europaäventyr den här gången.
– Jag är tacksam att den här möjligheten dök upp i och med att i princip allt annat har blivit inställt. Det är ett bra initiativ, säger Margaretha P Elfstrand, mångårig Mjölbybo och alltså en internationellt erkänd konstnär.

Margaretha P Elfstrand bidrar till den lilla utställningen inne på tandkliniken med sina akrylmålningar. Övriga lokala konstnärer vars verk finns att skåda inne på Svartå tandklinik är Margareta Johansson, Sara Lilja, Tom Lövby, Helen Boresson Holmberg och Chris Christina Danielsson.


Anton Rimstedt


Margaretha P Elfstrand bredvid en av sina tavlor. Foto: Anton Rimstedt.Även inne i själva behandlingsrummen hänger tavlor från lokala konstnärer. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter