Klik venligst
MOTALA 2020-8-28 KL. 13:48

Motalalärare nominerade till Guldäpplet 2020

Av Carolina Fransson

MOTALA. Motalas digitaliseringspedagoger Gordana Novakovic, Jessica Mårdenfalk Hoppe, Marianne Sjöö Laisio, Therese Berglund Gryvik och Tom Turesson har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2020.

Motalalärare nominerade till Guldäpplet 2020
Fem digitaliseringspedagoger för förskolan har nominerats till priset. Foto: Pixabay

Totalt har drygt 100 lärare nominerats i år till priset som ska lyfta fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt. Lärarna är spridda över hela landet, från förskola till gymnasium, Svenska för invandrare, SFI, och komvux.
– Det är många nomineringar i år, till och med fler än vanligt. Vårens utmaningar har klargjort betydelsen av de digitala möjligheterna. På några månader har lärarna och skolorna tagit stora steg framåt och utvecklat de digitala arbetssätten, både i skolan och på distans, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury i ett pressmeddelande.

– NÄR FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN i mars rekommenderade fjärr- och distansundervisning för landets alla gymnasier innebar det att alla gymnasieelever över en natt skulle erbjudas undervisning på distans. Detta har fungerat över förväntan och beror naturligtvis på att skolorna i grunden har tillgång till digital teknik och att lärare och rektorer har en bred digital kompetens. Att många har denna kompetens beror i sin tur på att många duktiga lärare och rektorer varit ”draglok” i den digitala utvecklingen. Några av de duktigaste har lyfts fram via Guldäpplet. Därför är det extra roligt att så många är nominerade i år, kommenterar Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad, Sveriges Kommuner och Regioner.

FÖR ANDRA ÅRET I RAD är Motalas fem digitaliseringspedagoger för förskolan nominerade till priset för sitt arbete med att utveckla lärandet på förskolan med stöd av IT. De samverkar för att utveckla digitaliseringen i förskolan. I motiveringen står det att deras kompetens, vilja, förmåga att samverka och sprida sin kunskap har lett till att digitaliseringen har fått fäste och man ser en ökad kunskap. De är förebilder i sitt eget arbete som förskollärare. Där prövar de och omsätter teorier i praktik.

Om Guldäpplet
Guldäpplet är en utmärkelse som syftar till att synliggöra lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer. Lärare som lyfter både sina egna elever och sina kollegor, genom samarbete och delning av erfarenheter. Nomineringar görs av kollegor, skolledare och skolhuvudmän över hela landet. Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Regioner, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups Utbildning, ILT Inläsningstjänst, Netsmart, Studentlitteratur samt den ideella stiftelsen DIU, grundare och koordinator. Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras den 25 september i samband med den digitala Bokmässan. Prisutdelningen kommer att ske på Guldäpplets dag i Stockholm senare i höst. Priset består har delats ut sedan 2002 och består, förutom av ett stipendium på 25.000 kr, av ett vackert glasäpple med inläggning i äkta guld.

PÅ STARTSIDAN JUST NU