Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MOTALA 2024-3-5 KL. 13:00

”Vi håller filmen levande”

Av Mia Karlsvärd

MOTALA – Här får vi se annorlunda filmer och dela en gemensam upplevelse, säger Anna Nelson, ordförande i Motala filmstudio, föreningen som firar 50 år.

”Vi håller filmen levande”
Anna Nelson, Pia Widegren och Malin Ekenberg planerar vilka filmer som ska visas i föreningen genom att gå på förhandsvisningar av filmer. Foto: Mia Karlsvärd

Det är torsdagskväll, den där kvällen i veckan som medlemmarna i Motala filmstudio ser fram emot. Då ser de tillsammans en av de filmer som föreningens styrelse valt ut som sevärd.
– Vi går på förhandsvisningar av filmer, ibland online som för några veckor sedan då jag deltog online på Göteborgs filmfestival för att hitta bra filmer att visa framöver, berättar Pia Widegren, sekreterare i Motala Filmstudio.
– Festivaler är det bästa, då kan man prata med andra festivalbesökare om filmen. Det blir då lättare att välja ut vad vi sedan ska visa, säger Anna Nelson, ordförande i Motala Filmstudio.

Hon berättar att styrelsen tillsammans har som målsättning att skapa ett varierat filmutbud för medlemmarna i Motala filmstudio.
– Det ska vara en variation med filmer från olika länder, olika genrer och minst en dokumentär film per år, berättar Anna Nelson.
– En blandning av varma filmer och filmer med allvarligt innehåll, tillägger Pia Widegren.

En gång i veckan
under en åttaveckorsperiod, både på våren och på hösten, kan Motala filmstudios medlemmar titta på film i teatersalongen på Folkets hus i Motala.
När föreningen startade för 50 år sedan träffades medlemmarna och njöt av film på Reginabiografen.
De tre allra första filmerna som Motala filmstudio visade 1974 var ”Musen som röt” där Peter Sellers spelar tre roller i filmen. ”Playtime” vae den andra filmen, där Jacques Tati både regisserar och spelar sin humoristiska figur Monsieur Hulot. Den tredje filmen som föreningen inledde sitt utbud med för 50 år sedan var filmen ”Döden i Venedig”, i regi av Luchiano Viscontis. Där fick svensken Björn Andresén internationell uppmärksamhet och benämndes därefter som ”världens vackraste pojke”.

När huset som Reginabiografen var inrymt i revs flyttade föreningen sina filmvisningar till biograf Royal.
– Men sedan blev vi så många medlemmar att vi fick flytta till Folkets hus, berättar Anna Nelson.
I Folkets hus teatersalong har Motala filmstudio visat film i 15 år.

Klockan närmar sig
dags för filmstart och medlemmarna droppar in, en efter en. Intill ingången till salongen finns en stor burk med färgglada kulor. Motala Filmstudio betygsätter inte filmerna de ser med antal filmklappar, ej med getingar inte med siffror utan just med sten- och glaskulor.
– Vi har nu hunnit med att betygsätta 258 filmer, berättar Pia Widegren.

De publicerar sedan betygsresultatet på sin hemsida.
– Här kan man se vad andra tycker jämfört med sitt eget tycke och filmsmak, säger Anna Nelson.

Föreningen har nu över 300 medlemmar.

Varför är Motala filmstudio så populär?

– Jag tror att det finns många anledningar. Dels att vi får en tillgång till att se annorlunda filmer, att vi får möjlighet till att gå kontinuerligt på bio, för att det är kul att samlas och dela en gemensam upplevelse, säger Anna Nelson.
– Vi håller filmen levande säger Pia Widegren.

MIA KARLSVÄRDAnna Nelson, ordförande Motala filmstudio. Foto: Mia KarlsvärdMed hjälp av antal kulor betygssätts varje film som visas. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU