Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MOTALA 2024-3-1 KL. 06:00

”En helt underbar världsorkester”

Av Mia Karlsvärd

MOTALA – Kan vi testa med blås utan melodi? Då testar vi, 123 456, från början! Det är måndag och Motala världsorkester repeterar.

”En helt underbar världsorkester”
Av glädje bygger man musik i Motalas Världsorkester. Christian Kämmerling och Annika Storm. Foto: Mia Karlsvärd

Sara Englund Eckerbom jobbar som lärare på Kulturskolan i Motala. Under åren har Sara ideligen mött föräldrar som med en drömmande blick sagt: varför slutade jag spela fiol eller varför började jag inte spela trumpet när jag var liten?
För några år sedan tog hon initiativ till att starta Motala världsorkester. Här ger hon vuxna chansen att uppfylla musikdrömmen.
– Tåget kan ju inte ha gått bara för att man har blivit vuxen, menar Sara Englund Eckerbom.

I kväll är det ett 30-tal vuxna som hoppat på det musikaliska tåget, att ge sig själv en resa med varsitt nytt instrument. De som är med i orkestern är i åldrarna 18 år till över 75 år.
– Att få spela ihop, och tillsammans skapa musik, är något alldeles speciellt, säger Sara Englund Eckerbom.
– Då kör vi melodin från början och Ellen Ekinge sjunger. Då testar vi, säger Per Eckerbom till övriga i orksesten på kvällens repetition. Per är musikalisk ledare för Motala världsorkester tillsammans med Fredrik Andersson.

Orkestern repeterar en gång i veckan och har återkommande konserter. På sommaren spelar de kring hyreshusen i Motala. Ett samarbete med bostadsstiftelsen Platen.
– Publikens känsla ska vara; vad bra det låter. Vår känsla ska vara; vad kul jag har och vad jag kan utvecklas, säger Sara Englund Eckerbom.
”Jag går i tusen tankar. Jag älskar den jag ej kan få. Så vitt i världen vankar. Och städses sörja må”, sjunger Ellen Ekinge kompad av blåsinstrument, stråkar och slagverk.

I orkesterns finns inga begränsningar på förkunskaper. Här finns orkestermedlemmar som aldrig tidigare hållit i ett instrument till de som har lång erfarenhet med ett annat instrument, som Saras mamma, Margaretha Grahn.
– Min mamma som hela livet har spelat piano har valt ett helt nytt instrument för henne, elbas.
Under kvällens gång växer och utvecklas arrangemanget i låten ”Jag går i tusen tankar”.
– Nu har vi testat tre olika grejer. Ska vi testa och köra igenom låten fyra gånger till, frågar Per Eckerbom och alla i orkestern svarar ja.
– Jag visste inte vad jag startade, men nu är vi en helt underbar orkester, säger Sara Englund Eckerbom.

MIA KARLSVÄRDBenny Waldner, Sara Englund Eckerbom, Malin Thörnblom repeterar tillsammans i Motalas världsorkester. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU