Klik venligst
MOTALA 2020-4-29 KL. 12:42

Gymnasieelever delade ut pris till Motalabutik

Av Carolina Fransson

MOTALA. Clara Påhlsson, Ulrika Olsson och Freja Mellberg, som studerar tredje året på Platengymnasiet i Motala, har delat ut Årets miljöpris till Boutique Blåklinten.

Gymnasieelever delade ut pris till Motalabutik
Clara Påhlsson, Ulrika Olsson och Freja Mellberg delade ut priset. Foto: Carolina Fransson

Årets miljöpris har utsetts av gymnasieelever i Motala. Under vintern har elever på Platengymnasiet, som läser fördjupningskursen Politik och Hållbar Utveckling, undersökt klädbutiker i Motala, och deras miljöengagemang. De har därefter utsett en butik som vinnare.
Tanken var att priset skulle delas ut på Motala Expo i mars, men då Expot ställdes in har eleverna nu i stället delat ut priset själva till den butik de utsett.
– Det känns extra kul att det blev Blåklinten som vann när våran grupp hade undersökt dem. Det har varit roligt och intressant att jobba med det här, säger Freja Mellberg.
– Det är också intressant att lära sig mer om miljövänliga val, vad som är bra och dåligt. Då har man koll sen när man själv ska handla kläder, säger Clars Påhlsson.

Undersökningen skedde i samarbete med Östergötlands Miljönätverk. Priset bestod av ett diplom samt 5 000 kronor som vinnande företag, nästa år, får lämna till en barn- eller ungdomsverksamhet för att gynna och stimulera deras miljöarbete och miljöengagemang.
Motiveringen till årets vinnare löd: För en medvetenhet kring miljöfrågor och ett aktivt urval av produkter för att minska miljöpåverkan och med ett arbete för att minska avfall och osålda produkter utses Blåklinten till mottagare av 2020 års miljöpris.

Butiksägarna Lena Jansson och Susanne Petersson är mycket glada över priset och de ser det som en bekräftelse på det miljöarbete de gör.
– När Expo blev inställt sa vi att vad tråkigt när vi nu fick priset. Nu fick vi ta emot det ändå, när eleverna kom hit till butiken, så det känns kul, säger Susanne Petersson.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter