Klik venligst
MOTALA 2020-4-8 KL. 08:17

Går tillfälligt i från sin affärsidé under krisen

Av Carolina Fransson

MOTALA. Berggrens Wärdshus i Motala har slagit upp dörrarna - nu med nya ägare. Det är Hussam Barchini och Shwan Sediq som nu driver värdshuset. Köksmästare är Conny Gustafsson, som bland annat arbetat i Stockholm i många år på restauranger som Operakällaren, Bakfickan och Golden Hits.

Går tillfälligt i från sin affärsidé under krisen
Conny Gustafsson och Hussam Barchini. Foto: Carolina Fransson

Värdshuset öppnade den 30 mars - mitt i coronakrisen. Men ägarna ser det positiva i det och är hoppfulla inför framtiden när vi ses några dagar efter öppningsdagen.
– Vi har haft ganska många gäster. För oss har det varit lite mer positivt när läget är som det är då vi börjat på noll. För dem som gått från 100 till en lunchgäst måste det ha varit jättejobbigt, säger Hussam.

HUSSAM äger A- kemtvätt i Motala och när han blev delägare i värdshuset gav han sig in i en ny bransch.
– Jag gillar utmaningar, och ville få det här huset att leva igen. Jag har jobbat i tvätteribranschen sen 2004. Mat har alltid varit ett intresse och just nu håller jag på att lära mig hur man serverar mat. Då är det på sätt och vis lite lättare för mig om det kommer 20 gäster i stället för 100, säger han.

VÄRDSHUSET har just nu lunch på plats, med långt mellan borden och handsprit tillgängligt, middagsbokningar och take away.
– Vi hade raggmunk i går, och det var nästan kö här. Raggmunk är alltid populärt, säger Conny.
De ändrar och anpassar konceptet utifrån de senaste lagbestämmelserna och de senaste restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Det kan bli mer take away och hemkörningar om det kommer nya restriktioner.

AFFÄRSIDÈN, som de hoppas kunna förverkliga snart, är middagar som känns lyxiga, men till ett lite billigare pris. Ägarna vill skapa en familjär känsla med olika upplevelser. Huset byggdes 1828 med mycket historia och den historien ska återspeglas i menyn.
– Jag vill att det ska vara bra klass, men bra klass behöver inte vara dyrt. Det behöver inte vara hummer, oxfilé och tryffel. En enkel bra kokt korv med bröd och senap kan också kännas lyxigt. Det finns en story i huset och den storyn gillar jag. Huset byggdes 1828 för att kanalen skulle byggas. Då kom Motala verkstad till och då behövde de ha ett ställe där mellanchefer och de som arbetade där kunde äta. Någon gång på 40-talet sadlade en av dem som arbetade på Motala verkstad om och blev bli krögare här. Han hette Berggren och vi har gjort efterforskningar om vad han gillade och har en meny utifrån det som består av en förrätt på rökt sik från Vättern och varmrätt på oxbringa med rotmos och senap. Det var ungefär så middagarna såg ut på stadshus och värdshus i Sverige på 40-talet. Det ska vi ta tillbaka, säger Conny.

I STORT har de tillfälligt fått frångå sin affärsidé på grund av krisen, men catering fanns också med i tankarna från början.
– Vi vill ju erbjuda en upplevelse som man bara kan få om man kommer hit. Vi har inte en susning om vad som händer om några månader, men jag hoppas att det då är över så pass mycket att vi kan göra det vi tänkt göra, säger Conny.

Huset har en lång historia och har funnits sedan början av 1800-talet. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter