Klik venligst
VADSTENA 2021-2-19 KL. 16:36

Prisas för att ha räddat stadskärnan: ”Då hade rivningarna kanske fortsatt”

Av Anton Rimstedt

VADSTENA. Vadstenas stadskärna andas än idag medeltid och att vingslagen från historien når generation efter generation kan vi tacka Axel Unnerbäck och Göran Söderström för. Makarna som räddade stadskärnan på 60-talet prisas nu av kommunen och Axel Unnerbäck berättar för Östgötatidningen hur allt gick till.

Prisas för att ha räddat stadskärnan: ”Då hade rivningarna kanske fortsatt”
"Ända sedan jag var barn har jag gillat gamla byggnader och städer", säger Axel Unnerbäck. Foto: Göran Söderström.

– Det är klart att jag tyckte att det var väldigt trevligt att få den uppmärksamheten. Man blir väl alltid glad när man får respons på något man har gjort. Det blir ännu roligare när det kommer lite överraskande, säger den numera 82-åriga Axel Unnerbäck om hur det kändes att få pris för något som han gjorde för över 50 år sedan.

I samband med att kulturstipendiet delas ut i Vadstena kommun brukar någon samtidigt tilldelas diplom och blommor, en så kallad särskild uppskattning. I år gick uppskattningen till två personer.

”Göran Söderström och Axel Unnerbäck har på ett bestående sätt knutit samman Vadstenas historia med framtiden genom att värna den medeltida stadskärnan, inte minst Acharii-Bergenstråhlska huset. Med unika kunskaper inom byggnadsvård har de skyddat flera hus från förfall, rivning och otidsenliga förändringar. Vadstena kommun vill särskilt uppmärksamma och i synnerhet tacka för enastående insatser för stadens kulturminnen.”

Så lyder motiveringen. Så här förklarar Axel Unnerbäck det som han gjorde för att bevara stadskärnan på 60-talet:
– Jag har alltid försökt lyfta fram värdet i staden som helhet. När jag först blev bekant med Vadstena på 60-talet var det mest prat om de här större kända byggnaderna som slottet, kyrkan och rådhuset. Övrig bebyggelse tog man lite lätt på och tendensen var att man köpte gamla hus för ett lågt pris och så rev man dem och byggde nytt. Det hade inte varit så bra om det hade fortsatt, för då hade vi inte haft kvar de typiska Vadstenamiljöerna idag, säger Axel Unnerbäck och fortsätter:

– Jag jobbade då på riksantikvarieämbetet och fick gehör hos kommunen för en bevarandeplan. Jag fick också en liten summa pengar för att göra en sån här inventering.

Med på tåget hade han då också kollegan och partnern Göran Söderström.

– Vi läste konsthistoria tillsammans på Stockholms universitet och blev ett par 1959. På 1960-talet arbetade vi båda på Riksantikvarieämbetets byggnadsavdelning, och Göran administrerade bland annat från ämbetets sida restaureringen av Folkungapalatset i Vadstena, säger Axel Unnerbäck och lägger till:

– Det är en väldig fördel när man i familjen kan arbeta tillsammans och har samma intressen och yrkesinriktning.

Axel Unnerbäck och Göran Söderström såg sedan ett tillfredsställande resultat av det stora jobb de hade lagt ner på inventeringarna i Vadstena.
– Efter detta tog rivningarna praktiskt taget slut och istället började man rusta upp sina hus. Detta var förstås jätteroligt. Nu ser de äldre stadsdelarna ut i princip som de gjorde för över 100 år sedan.

Och på frågan hur Vadstena hade sett ut idag om det inte hade varit för insatserna han själv gjorde svarar Axel Unnerbäck en aning blygsamt utan att för den skull föringa sin egen insats.

– Hade jag inte satt igång det där så hade rivningarna kanske fortsatt. Stadsmiljön i Vadstena är faktiskt ganska enastående och den lockar många människor hit. Såväl turister och besökare som människor som vill bosätta sig i stan.

Under pandemin har han själv bosatt sig i Vadstena tillsammans med maken Göran. För när pandemin slog till var tanken att de efter några veckor skulle bege sig till den adress de är skrivna på i Stockholm, men istället har de hållit till i sin andra bostad i Vadstena i stort sett hela tiden sedan i mars förra året.
– Vadstena är egentligen perfekt att bo i under en sån här tid. Här behöver man inte vara livrädd för att gå ut på stan, i Stockholm är det betydligt svårare att som gammal röra sig ute.

Men att fira en utmärkelse från kommunen i någon större skala går inte heller i Vadstena.
– Man sitter ju i karantän nu när man är i den här åldern... Fira... Det får väl bli ett par glas vin då kanske. Förgylla vardagen litegrann, säger Axel Unnerbäck.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU