Josefin utvecklar smarta bandage
Av Elin Elderud
VADSTENA Med sin bakgrund inom textilteknologi, produktutveckling och affärsutveckling på textilhögskolan har Josefin Damm varit med och uppfunnit ett smart bandage.
– Det ger mig en kick att identifiera ett problem som saknas eller som inte är optimalt. Och sedan ta fram något som löser problemet. Här fanns det ett tydligt behov, med bandagen, som behövde tillgodoses.
Josefin Damm har uppfunnit ett smart bandage. Foto: Elin Elderud
På andra våningen i företagshotellet på Trefaldighetsgården har Josefin sitt kontor. Det är gångavstånd till hemmet men hon har Europa som sitt arbetsfält. Numera är hon anställd i det företag hon tidigare var produktutvecklare och delägare i, PressCise AB. Hösten 2023 såldes det och ägs numer av schweiziska företaget Wernli AG med fabriker i Schweiz och Ungern.
Bolaget hon var med och startade för tio år sedan drevs tillsammans med forskare i kärlkirurgi och biomatematik. Hon är ensam kvar av ursprungsgänget i Sverige. Produkten de utvecklade och patenterade är ett helt nytt kompressionsbandage.
– Vi fick kontakt under ett forskningsprojekt när jag jobbade på textilhögskolan i Borås där jag gått utbildning. Nu när jag är ensam kvar kommer jag jobba med produktutveckling av nya produkter men baserat på våra befintliga patent.
Problemet Josefins företag ville lösa var att det är svårt att linda lagom hårt eller med rätt tryck med traditionella bandage. Vadmuskeln är kroppens andra största blodpump efter hjärtat och när venerna inte orkar pumpa tillbaka blodet behövs kompression.
– Det som är speciellt med bandaget vi tagit fram är materialegenskaperna. Matematiska beräkningar ligger bakom den teoretiska lösningen.
Josefin tar fram ett bandage och visar.
– Man följer strecken på bandaget som ska linjera med varandra och bestämmer hur mycket kraft man ska ha på varje varv. Det är här som de unika egenskaperna kommer in.
– Några olika faktorer gör att man får ett optimalt tryck. Till exempel när man lindar benet och det smalnar av när det gör det så måste kraften minska, och när benet blir tjockare, måste kraften öka.
Strecken på bandaget blir en form av guide till hur en bra lindning ska bli för att det ska bli ett konstant tryck längs med hela benet.
– Det är det som är nyckeln i alla kompressionsprodukter om man tittar på läkning och symptomlindring, konstant och bibehållet tryck. Vårt bandage balanserar detta med hjälp av de elastiska trådarna i materialet och konstruktionen i materialet.
Studier har gjorts som visar hur bandagen faktiskt kan hjälpa patienter.
– Vår största patientgrupp är de som har venösa eller lymfatiska kroniska bensjukdomar. Som kan yttra sig i till exempel åderbråck, bensår eller ödem (svullnad).
Utvecklarna har kompletterat bandaget med ett stelt skal som sätts över bandaget. Bandaget ger ett väldefinerat vilotryck över tid och det stela ”skalet” ger högre tryck vid aktivitet.
– Det går lätt att spänna om i stället för att linda om hela benet. Dessutom behöver man bara ett bandage, inte flera.
– Studier visar att endast tio procent lindar rätt med traditionella bandage och det betyder att det är 90 procent av patienter blir felbehandlade. Det är inte att trampa någon på tårna utan det är svårt att linda rätt. Våra bandage används på en klinik som visar att där har man halverat antalet patientbesök.
Josefin har också varit med och utvecklat en strumpa med samma egenskaper. Hon kommer att fortsätta jobba med kompressionsprodukter och framåt vill hon gärna fortsätt jobba mer med annan medicinteknik.
– Det är en spännande och viktig bransch, säger hon.
Hon trivs bra i Vadstena som hon flyttade till precis innan pandemin. Josefin har varit med och är med och spelar i damhockeylaget och dyker på fritiden.
– Jag har gångavstånd till jobbet, här är allt nära utan krånglig logistik, det är smidigt när man har yngre barn.