Annelie bakar bröd med hjärtat: ”Inte torrt och tråkigt”
Av Sara Anderberg
ÖDESHÖG Annelie Johannsons stora passion för glutenfritt bröd kommer av egen erfarenhet som glutenintolerant. I 25 år har hon bakat på sitt konditori Lysings i Ödeshög, numera fylls det mesta i montern av glutenfria produkter. – Jag drivs av ett brinnande intresse, det är ingen magi. Jag ville ha ett gott bröd för jag tycker om det. Och jag ger mig inte förrän jag hittar ett.
Annelie drivs av ett brinnande intresse. "Jag vill att det ska vara bra och jag ger mig inte". Foto: Elin Elderud
Gluten är det som gör att bröd och bakelser blir fluffiga. Glutenfritt bröd kan upplevas som torrt, något Annelie inte alls håller med om.
– Det tänker jag beror lite på att man inte har kunskapen om hur man ska baka glutenfritt. Det behöver inte vara torrt, tråkigt och dåligt för att det är glutenfritt. Man accepterar dåligt bröd för att man tror att det inte går att göra bättre. Är det torrt är det för att det är dåligt gjort. Det var egentligen så det började, säger hon.
Gluteintolerans är inte en allergi utan just en intolerans. Annelies glutenintolerans upptäcktes i samband med att barnen fick sina diagnoser.
– Läkaren vill testa mig då man misstänkte att det kunde vara ärftligt. Jag hade inte tänkt på det innan, jag var ofta trött och jag var ofta sjuk när jag var liten men jag var aldrig jättedålig.
Hon började baka glutenfritt bröd till sig och barnen.
– Då kunde vi också erbjuda glutenfritt bröd till soppan i konditoriet och sedan ville folk börja beställa. När man hade ätit gott bröd så vill man fortsätta.
2013 deltog Annelie efter en förfrågan på en mässa för glutenfritt i Stockholm.
– Därifrån tog det fart. Målet var att visa att det går att göra bra glutenfritt bröd som inte är en geggig deg i en form utan jag bakade runda bröd.
Lysings har funnits i samma lokal i Ödeshög sedan starten och nyligen firade de sitt jubileum.
För nio år sedan tog vi över restauranglokalen som ligger vägg i vägg och byggde det glutenfria bageriet. Innan dess bakade Annelie glutenfritt vissa dagar i veckan när det var städat för det.
– Mitt mål med att ha kvar konditoriet i Ödeshög är att det ska upplevas som ett helt vanligt konditori och att det mesta ska vara glutenfritt.
– Så fort vi gör en produkt som vi känner är lika bra, då byter vi ut det. I dag är 80 procent glutenfritt i montern men vi strävar efter att hela montern en dag ska vara helt glutenfri.
I dag levereras glutenfria produkter ut med två frysbilar.
– Vi kör till Falun, Gävle, Malmö och Kalmar. Vi levererar till 83 städer. En tur tar två dagar. Beställningen fungerar som en reko-ring. De flesta känner till det konceptet så man kommer till en plats och hämtar upp sin beställning. Jag har förstått genom åren att många som har magproblem och som är känsliga mår bra av att inte äta gluten, fast man inte har en intolerans.
De flesta som beställer är privatpersoner.
– Vi samarbetar med andra konditorier runt om i Sverige, det har varit ett mervärde för dem. Vi vrider mer mot privatpersoner, efterfrågan är större där. Jag har avslutat samarbeten med butiker, det är inte rätt väg för oss.
Efterfrågan ökar.
– Vi kan fortfarande växa i de lokaler vi har men vi kommer att behöva göra omorganisationer framöver för att få fram mer glutenfritt.
Målet är att vara kvar med produktion i Ödeshög.
– Vi känner att vi är viktiga här och det känns bra att vara en del av att samhället lever. Många åker specifikt till oss för att fika och handla. Strategiskt ligger vi bra till, säger hon och fortsätter:
– Jag blir väldigt glad i mitt bagarhjärta när man ser lyckan i kundernas ögon att de kan välja nästan vad som helst i montern och inte bara en sak. Möten med människor är viktigt och att jag tror att Ödeshögsborna uppskattar oss.
Produkter som är glutenfria har ökat i utbudet i butiker, konditorier och mataffärer.
– Jag är glad att man ser att behovet finns, men också faran. Det går inte att ha helt säkra produkter om man bakar i samma bageri som det vanliga brödet. Då måste det vara tydligt med att det bakas i lokal där det förekommer gluten. Som intolerant måste man kunna lita på att det verkligen är det. Men det är bra att bagerierna ser att behoven finns.