Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
VADSTENA 2024-6-19 KL. 15:07

Dagis på fyrbentas villkor

Av Mia Karlsvärd

VADSTENA I en grönskande hage med gott om plats att leka kurragömma i, gräva och busa med kompisar. Där finns Askegårdens dagisgäng.

Dagis på fyrbentas villkor
På dagiset för hundar är det full fart i hagen. Här kan de leka med stora, små, långhåriga och strävhåriga fyrbent kompisar. Foto: Mia Karlsvärd

Allt började med att Ann Lönnqvist fick möjlighet till praktik för knappt tio år sedan på Lars Ekbergs gård. På den tiden fanns det inga hundar på gården, mest grisar, kaniner och höns.
– Jag frågade då, om det var okej om jag tog med mig mina egna hundar, berättar Ann Lönnqvist, som hade haft valpkurser i flera år.
– Vi började prata lite om hunddagis och hundpensionat. Jag har alltid haft en dröm om att vara månskensbonde, men det tog en ny vändning - till hundar, säger Lars Ekberg.

Idén blev sedan verklighet. Tillsammans byggde de ut gården för att anpassa verksamheten till hundar.
– Jag köpte företagets första skåpbil och därefter startade vi verksamheten, berättar Lars Ekberg.

Skåpbilen används för att hämta hundarna i deras respektive hem och när dagen är slut också skjutsa hem dem.
– Vi hämtar hundarna på morgonen och lämnar dem återigen när de lekt klart och ätit, förklarar Lars Ekberg.

Efter flera år i branschen har de hittat ett fungerande koncept för sin hundverksamhet och det är dags för företaget att expandera.

Vi går till hagen där ett helt gäng med fyrbenta vänner står och tittar nyfiket. Vi går in i hagen och blir glatt välkomnade av hundar i alla möjliga slags storlekar, färger och raser. Alla hundarna är väldigt snälla, inget hoppande. Bara en massa glada och gulliga hundar.
– Det är Anns förtjänst att de är så väluppfostrade, säger Lars.

Hur ska ett bra hunddagis vara?
– Hundarna ska ha så mycket utevistelse som möjligt, få utlopp för sitt naturliga beteende och få umgås med andra hundar, säger Ann Lönnqvist.
– Det är viktigt att de stimuleras. De ska vara trötta när det är dags att åka hem, menar Lars Ekberg.

Fram tills nu har företaget framför allt hämtat hundar i Motala. Nu utökar de verksamheten med att erbjuda hundägare i Skänninge och Vadstena samma tjänst med upphämtning och möjlighet att få leka av sig med andra hundkompisar på hunddagiset innan det är dags att åka hem till hussar och mattar igen. Askegårdens hunddagis har också planer på att bygga ytterligare ett hus för ett hundpensionat.
– Vi hoppas på att sakta men säkert kunna bygga ut företaget, säger Lars Ekberg.

I dag har företaget tre anställda. Förutom personalen har Lars och Ann i flera år öppnat upp sin verksamhet för skolungdomar som behöver tid från skolan och för vuxna som behöver arbetsträna, det gör de på ideell basis.
– Vi skulle båda två vilja få i gång någon tydligare form av daglig verksamhet. Med en mer organiserad praktik för människor som har svårt att ta sig ut i arbetslivet och för skolungdomar som behöver ett alternativ till skolan. Det är väldigt givande att se hur de människorna blomstrar här i vår verksamhet, säger Lars Ekberg.
MIA KARLSVÄRD


Lars Ekberg, Askegårdens hunddagis. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU