Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-4-16 KL. 08:46

Så kan barn återvinna – och ha kul

Av Lotta Hofström

ÖSTERGÖTLAND. På grund av coronaviruset kan barn och vuxna behöva vara hemma för att undvika smittspridning. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) tipsar därför om återvinningsuppdrag som familjen kan roa sig med under tiden.

Så kan barn återvinna – och ha kul
Återvinningsstationen i Sya. Foto: Lotta Hofström

FTI är ett privatägt bolag som ansvarar för drygt 5000 återvinningsstationer i landet samt insamling och återvinning av förpackningar och tidningar. Verksamhet drivs helt utan vinstintresse och utan ekonomisk utdelning till ägarna.

Nu ger FTI tips som kan engagera barn och göra nytta för miljön. Enligt deras egna studier upplever 39 procent av de svenska hushållen med barn att barnen inte är delaktiga i återvinningen. Men det kan det bli ändring på. Se nedan:

1. Återvinningssafari hemma
Ge barnen i uppdrag att se om de hittar saker i hemmet som ska till återvinningen. Låt dem leta i badrummet efter tomma schampo- och tvålflaskor, hålla koll på brevlådan eller samla ihop och återvinna överblivna förpackningar från matlagningen.
Dela ut roliga återvinningsuppdrag som får barnen att lära sig mer genom lek och skoj.

2. Återvinningstävling utomhus
Ge er ut i naturen på återvinningstävling. Ge barnen i uppdrag att till exempel försöka hitta och samla in lika många kapsyler som de är gamla eller stapla papper, kartonger och tidningar till torn som är lika höga som de själva är långa. Eller ta med en påse varje dag och samla in allt skräp ni hittar, spara påsarna under en vecka, vilken dag blev det mest och av vilket material?
Återvinn sedan materialet tillsammans vid närmaste återvinningsstation.

3. Återvinningspyssel för hela familjen
Gör barnen mer engagerade i återvinning med hjälp av kreativt pyssel. Sätt igång en pysselverkstad hemma och gör kreativa och roliga prylar av återvinningsbart material tillsammans. Glöm inte att sortera och återvinna det material som blir över från pysselstunden.

På FTI:s hemsida finns en sorteringsguide. FTI erbjuder också kostnadsfritt pedagogiskt material till förskolor och familjer på Materialvärldens hemsida.



Nu ger FTI tips som kan engagera barn och göra nytta för miljön. Foto: FTI


PÅ STARTSIDAN JUST NU