Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-25 KL. 21:08

Pressad smittskyddsläkare ser ljusning

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind har haft ett minst sagt hektiskt år, som kanske kulminerade för en dryg vecka sedan i och med offentliggörandet av det uppmärksammade mejlet till Anders Tegnell. Men trots allt ser nu Britt Åkerlind ett ljus i coronatunneln.

Pressad smittskyddsläkare ser ljusning
Sjukvården har det fortsatt kämpigt, men smittskyddsläkaren ser en ljusning. Foto: Arkiv.

Det går inte längre att ringa på det direktnummer som finns till Britt Åkerlind på regionens hemsida. Telefonsvararen meddelar att linjen är tillfälligt nere på grund av hög arbetsbelastning. Men några timmar efter att vi sökte smittskyddsläkaren via regionens presstjänst så ringer hon upp. Och tar sig tid att svara på tidningens frågor.

– Under de sex veckorna fram till nyår låg vi på en stabilt hög nivå av smittspridning. Och då pratar jag om antal patienter inom slutenvården. Det tolkar vi som att det avspeglar i stort smittspridningen i samhället. Glädjande nog kan vi se något som ändå pekar mot ett ljus i tunneln. Vi har, lite grann, börjat minska antalet i vården. Samtidigt ser vi att den generella provtagningen efterfrågas i lite mindre utsträckning. Det vill säga, de tider som erbjuds är inte längre fullbokade. Och av dem som har testat sig så är en mindre andel positiv nu, säger Britt Åkerlind och lägger till:

– Vi får nu också regelbunden leverans av vaccin. Dock i små mängder, men det rullas ändå ut.

– Lägger man ihop allt det här så ser läget lite ljusare ut. Men vi kan inte slappna av och vi måste fortsätta lyssna till rekommendationer och riktlinjer på bred front. Det här gäller alla i samhället, fortsätter Östergötlands smittskyddsläkare.

När kan vi börja se riktiga lättnader av restriktioner?

– Det där är ju en sån svår fråga. Det beror mycket på utfallet av vaccineringen. Men jag tror att vi ska ha siktet inställt på sommaren. Att fram till sommaren vara inställda på att leva ungefär som vi har gjort nu en tid. Det är bättre att ställa in sig på det och kan vi lätta på det tidigare så kommer det att kännas jätteskönt för alla, säger Britt Åkerlind.

Östgötatidningen har tidigare rapporterat om frustrationen från idrottsföreningar att barn och unga inte organiserat har kunnat röra på sig sedan mitten av december på grund av restriktioner i flera kommuner. Från och med i måndags lättade de restriktionerna efter beslut från regeringen i förra veckan, nu kan barn och unga under 15 år återvända till de kommunala idrottsanläggningarna. Britt Åkerlind välkomnar beslutet.

– Att ha ungdomar organiserade genom föreningarna tycker ju jag är mycket bättre än att de själva drar igång aktiviteter. Vi måste nog hålla igång, för det kan göra större skada att inte tillåta någonting för unga, säger hon.

Och så var det då det där omtalade mejlet till Anders Tegnell som skickades i slutet av september och som spreds i olika typer av medier i mitten av januari. Det där Britt Åkerlind använde formuleringen "Vi ska fortsätta att ”utsätta” befolkningen för denna infektion i lagom dos".

Varför skrev du så?

– När jag läser med en medborgares ögon som inte har varit med i några fördiskussioner ser jag att det är en olycklig formulering, säger Britt Åkerlind och fortsätter:

– Vid den tidpunkten i september hade vi inget vaccin inom synhåll, vi hade låg smittspridning och vi hade insett att vi inte kan radera bort det här viruset, så vi måste acceptera att det finns bland oss. Poängen var då att befolkningen skulle utsättas för låga doser. Att trycka ner det så gott det går med ett bra beteende.

– Sen kom ju andra vågen och det blev mycket högre nivåer än vad i princip någon hade kunnat tänka sig.

Med lite distans säger Britt Åkerlind att det var jobbigt med uppståndelsen som blev för drygt en vecka sedan.

– Det här arbetsåret har varit obeskrivligt. Arbetsbelastningen har varit oerhört hög och då blir en sån grej en extra börda, och det är inte något som någon behöver. Det gör egentligen inte gott för någon att en sån här sak hamnar i fokus.

Men du har ändå förståelse för att det blir en viss uppståndelse kring en sån här formulering?

– Absolut. Det var olyckligt och inget bra.

I det stora hela, under hela coronatiden, så känner du att det har gått att hantera ditt uppdrag på ett bra sätt?

– Ja, och jag måste ju göra det. Och jag är ju inte ensam i det här. Vi är många som jobbar tillsammans och med olika erfarenheter och tillsammans blir man alltid starkare.

Anton Rimstedt



Britt Åkerlind. Foto: Pressbild Region Östergötland.


PÅ STARTSIDAN JUST NU