Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-2-28 KL. 07:00

Mansorganisation får 350 000 kronor

Av Lotta Hofström

ÖSTERGÖTLAND. Under kevlaret har även i år fått pengar från Folkhälsomyndigheten. I fjol blev det 221 000 kronor och i år 350 000 kronor. Pengarna möjliggör att stödchatten för killar, som behöver något att prata med, kan fortsätta.

Mansorganisation får 350 000 kronor
I fjol blev det 221 000 kronor och i år 350 000 kronor från Folkhälsomyndigheten. Foto: Erik Jakobsson Ögnelooh

I mars har det gått fyra år sedan östgöten Mårten Granlund bildade den ideella föreningen Under kevlaret, som kämpar för killar och en bredare manlighet.

Under kevlaret erbjuder en stödfunktion i form av en chatt, där killar kan samtala anonymt med någon från föreningen, samt reser runt i landet och håller föreläsningar.

KILLARNA från föreningen har hittills besökt över 30 städer och föreläst för drygt 8000 personer om machokultur, maskulinitetsnormer och hur dessa kan kopplas till hur killar mår och hanterar sina känslor.
– Efter föreläsningen är det ofta väldigt känslosamt. Killar hör av sig efteråt och säger tack som fan, andra hör av sig och säger att de nu sagt att de älskar sin pappa för första gången. Många killar uppskattar att det kommer ut en aktör som pratar gott om killar och män – för det finns inte mycket av den varan, säger Mårten Granlund.

Under de senaste åren har de ideella krafterna inom Under kevlaret ökat till drygt 20 personer. Antalet kontakter i stödchatten har också ökat.
– Vi har gjort en ökning i chatten från 360 chattar under 2018 till 1100 chattar 2019, säger Mårten Granlund.
Han är verksamhetsansvarig och den ende som är anställd i den ideella föreningen. Äntligen möjliggör pengar från Folkhälsomyndigheten att han kan vara anställd, efter flera års hårt slit.
Fram tills förra året har han dessutom plockat pengar ur egen ficka för att finansiera verksamheten.
– Jag bara grät och grät när jag fick höra att jag skulle få lön för halvtid. Pengarna har varit helt avgörande för att vi ska kunna ha kvar chatten för killar och säkra en framtid för verksamheten. Folkhälsomyndigheten räddade oss, säger Mårten Granlund.

UNDER KEVLARET är mansseparatistisk, vilket innebär att män arbetar för män.
– Det finns många skäl till att vara separatistisk, precis som till exempel kvinnojourer inom Roks är kvinnoseparatistiska. Det handlar om trygghet. Då finns inget som tummar på att det är en plats för mig som kille. Det kan vara lättare att känna sig mer som sig själv i de här sammanhangen om man vet om att det är bara killar och män. Vi fick lite kritik för att vi var separatistiska i början men inte längre, säger han.

DET är vanligt att som kille ha en rädsla för att säga eller göra fel och Under kevlaret skapar rum där samtalen kan ha högt i tak.
– De frågor vi jobbar med och förknippas med, så som jämställdhet och manlighet är otroligt laddade, säger Mårten Granlund.
– Vi vill inte vara några pekpinnar eller berätta andra vad som är manligt eller inte. Vi vill att killar ska få forma sin egen manlighet, och att det ska kunna innefatta sårbarhet, att be om hjälp, gråta, att stötta varandra.

Kevlar är ett slitstarkt material som finns i skyddskläder och polisens skottsäkra väst, och står för vad som finns under killars ibland hårda yta.


"Vi vill att killar ska få forma sin egen manlighet", säger Mårten Granlund som är verksamhetsansvarig. Foto: Erik Jakobsson Ögnelooh


PÅ STARTSIDAN JUST NU