Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-3-3 KL. 20:00

Därför är det fler fåglar

Av Lotta Hofström

ÖSTERGÖTLAND. Besökte rödhakar och koltrastar ditt fågelbord i januari? Och har du spanat in svanar och gäss vid sjön? Just nu har södra Sverige och Östergötland ovanligt många fåglar för årstiden. Flera olika flyttfåglar lämnade aldrig, medan andra har flugit tillbaka ovanligt tidigt. Orsaken heter mildvinter. Och klimatförändringar.

Därför är det fler fåglar
Malin Granlund Feldt är biolog och naturvägledare vid Naturum Tåkern. Foto: Lotta Hofström

Många fåglar som är kort- eller medeldistansflyttare, som normalt flyttar ett par breddgrader söderut när vinterkylan kommer, har den här säsongen valt att stanna eller komma tillbaka tidigare. Det berättar Malin Granlund Feldt, som är biolog och naturvägledare vid Naturum Tåkern, och ornitologen Lars Gezelius som är engagerad i föreningen Tåkerns fältstation samt är naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen.
– De känner av väderläget och kommer det ingen vårvinter så är det några individer som chansar på att stanna, medan många andra gör som de gjort tidigare och flyttar, förklarar ornitologen Lars Gezelius.

Det finns både risker och fördelar med att stanna.
– Ett längre bakslag i vädret är en risk. Men fördelen är att man slipper flytta på sig då det kan vara en besvärlig resa som tar energi eller gör att man dukar under, säger han.

HITTILLS i år verkar ”stannarna” vara vinnarna, menar Lars Gezelius, eftersom vädret har hållit sig milt.
– Men kommer ett bakslag i mars och april är det värre. För då har fler fåglar kommit hit, har kommit längre i häckningsförberedelserna och ruvning kanske pågår, säger han.
Kort- och medeldistansflyttare klarar kyla ganska bra tack vare fjädrarna, fortsätter Lars Gezelius, men det gäller att kunna hitta mat.
– Ett några dagars bakslag med besvärligheter klarar de flesta av. För matförsörjning vid fågelbord i trädgården är en allmän tumregel att har man börjat mata så ska man inte sluta, säger han.
Till skillnad från långdistansflyttande fåglar, som flyger till södra Europa eller Afrika, så har kort- och medeldistansflyttarna ingen ”evolutionär kalender i huvudet” förklarar Lars Gezelius. En långdistansflyttare kommer på ungefär samma datum, oavsett väder.

FÖR insektsätande långdistansflyttare kan mildvintern medföra att de missar ”den stora explosionen av insekter” om våren kommer tidigare, berättar Malin Granlund Feldt.
– Sångare till exempel brukar ha sin ungar kläckta när insekterna är som flest. Men när de kommer tillbaka kan insektspuckeln redan ha varit, säger hon.
Orsaken till mildvintern är dels naturlig variation av vädret men också klimatförändringar.
– När jag var ung kom sädesärlan i april, säger Lars Gezelius. Nu kommer den i slutet av mars. Fåglarna kommer mer än en vecka tidigare nu för tiden än för 30-40 år sedan då jag började titta på fåglar, säger han.
Malin Granlund Feldt och Lars Gezelius förklarar att, även om vintern vissa år kan vara hård och kall, så är klimattrenden enligt forskningsstudier är att vi generellt går mot mildare vintrar.

PÅ STARTSIDAN JUST NU