Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-1-25 KL. 07:00

Brist på vårdplatser och vårdpersonal i länet

Av Lotta Hofström

ÖSTERGÖTLAND. Personalbrist, tidsbrist och brist på vårdplatser är ett stort problem i Östergötland och i Sverige generellt – både på sjukhusen och vårdcentralerna.

Brist på vårdplatser och vårdpersonal i länet
"Organisationsförändringar är nödvändiga men vi har svårt att se hur det här kan spara pengar", säger Vårdförbundets Emma Klingvall. Foto: Kajsa Juslin

Under de senaste åren har antalet vårdplatser och bemanningen av sjuksköterskor blivit lägre, berättar Emma Klingvall som är ordförande i Vårdförbundet i Östergötland.
– Vi har förtroendevalda och medlemmar som vittnar om hur pressad situationen är. Alltifrån snabba beordringar för att täcka pass, övertid, patienter ute i korridoren, mer helgjobb, fler patienter per medarbetare och att inte kunna ta rast. På många ställen har vi lämnat anmälan till Arbetsmiljöverket, säger hon.

Orsaken till situationen har att göra med att andelen äldre ökar och alltfler människor kan leva med flera olika sjukdomar i och med utvecklingen inom vården kring möjliga behandlingsmetoder och läkemedel. Detta gör att behovet av vårdpersonal ökar samtidigt som det saknas personer och specialistkompetens att rekrytera, förklarar Zilla Jonsson som är HR-direktör i Region Östergötland.
– Allt färre ska serva fler. Det är en jätteutmaning och kanske särskilt i branscher som vår där det är medarbetartätt, säger hon.

BRISTEN på personal och vårdplatser hänger ihop. Sängar och lokaler finns men det finns inte personal till platserna om man fortsätter att arbeta på samma sätt som i dag, menar Zilla Jonsson.
– Vi har ett jättestort utvecklingsarbete att tänka till kring att vi inte kan jobba så som vi tidigare gjort. Vi har en struktur som vi har jobbat efter länge och vi måste hitta nya arbetssätt och dra nytta av teknikutveckling. Att se vem som ska göra vad samt jobba över gränserna är en nyckel, som jag ser det. Det är inte överallt det är hög press hela tiden och vi kanske inte alltid är så bra på att dela med oss av tillgängliga resurser; att där vi har det lugnt kan vi hjälpa där det är tufft. Det här måste cheferna hjälpas åt med och ha koll på, säger Zilla Jonsson.
Hon tillägger att samarbete över avdelningar kräver struktur.
– Vi kan inte skyffla runt folk mellan avdelningar. Vi som arbetsgivare måste se till att kompetensutveckla och bygga relationerna så att det är kul att jobba på andra ställen, använda de som vill lära nytt och jobba över gränserna. Vi kan jobba mer strukturerat med den här frågan, säger Zilla Jonsson.

EN OMORGANISATION med syfte att förtydliga ledning och styrning inom hälso- och sjukvården, men även effektivisera verksamheten för att på så sätt spara pengar, sätts just nu på plats inom Region Östergötland.
– Själva förändringen var klar vid årsskiftet men det görs inte över en natt. Att få funktioner på plats och jobba med innehållet i olika funktioner och roller håller vi på med, och vi har en bit kvar, säger Zilla Jonsson.

Vårdförbundet är hittills inte nöjda med omorganisationen.
– Organisationsförändringar är nödvändiga men vi har svårt att se hur det här kan spara pengar, säger Emma Klingvall.
Vårdförbundet kritiserar till exempel ökade kostnader för hyrpersonal och satsningar på att locka till sig vårdpersonal från utlandet.
– Vi är ju här och genom bra villkor och lön kan man behålla oss, säger Emma Klingvall.

ZILLA JONSSON är överens med Vårdförbundet om att hyrpersonal inte är en bra lösning, men att det varit oundvikligt på grund av personalbrist.
– Att ta in hyrpersonal innebär att du får in en person som inte kan rutiner och som inte har relationer med jobbarkompisarna. Det är inte bra för förtroendet mellan kollegor, en bra arbetmiljö är inte självklar och kvaliteten blir osäker – det blir ingen kontinuitet för patienterna. Det är en dyr lösning, säger Zilla Jonsson.

Att rekrytera personal från utlandet har också varit en möjlighet för att påverka personalbristen, fortsätter hon.
– Men det är inte heller oproblematiskt. Det kan bli krockar i kultur och tradition om hur man gör sitt jobb och språket är en utmaning, säger hon.
Zilla Jonsson menar också att mer vårdpersonal inte är den enda lösningen – utan det handlar lika mycket om hur medarbetarna kan användas på bästa sätt. Nu har regionen satsat 40 miljoner kronor på att höja lönen för befintlig personal inom Vårdförbundets medlemsgrupper.
– Vi vill höja grundlönenivån och bekräfta att de är viktiga för oss.

Zilla Jonsson är HR-direktör inom Region Östergötland. Foto: Pressbild/Per Groth



VÅRDFÖRBUNDET
kritiserar också tillsättningen av flera direktörer och höga chefer. Värt att veta är att Vårdförbundet samtidigt har varit drivande i en policy att en chef inte ska ha fler än 35 medarbetare, och att det inte är dessa tillsättningar som kritiseras.

Zilla Jonsson tycker det är bra att Vårdförbundet har "ögonen på" tillsättningen av chefer men menar samtidigt att flera chefer, som stabschefer, också har plockats bort ur nya organisationen.
– Vi är på väg över i en ny struktur som både förstärker styrning och ledning i hälso- och sjukvården samtidigt som vi behöver arbeta med det regionala uppdraget. Region Östergötland jobbar inte bara med hälso- och sjukvård utan också med kultur, regional utveckling och kollektivtrafik med mera. Vi måste jobba mer med helhetsbilden; vi stärker strukturerna för att kunna åstadkomma det. Jag förstår upplevelsen av att det är fler chefer men nu ska vi jobba för att få det nya på plats så vi kan fasa ut de strukturer vi inte ska ha kvar, säger hon.
Lotta Hofström



Emma Klingvall är ordförande i Vårdförbundet Östergötland. Foto: Pressbild/Ulf Huett


PÅ STARTSIDAN JUST NU