Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-3-3 KL. 20:01

3 600 knölsvanar lämnade aldrig Tåkern

Av Lotta Hofström

TÅKERN. Drygt 3 600 knölsvanar och flera andra fågelarter dissade varmare breddgrader för Tåkern den här vintern. ”Tåkern är ett paradis, ett smörgåsbord, för svanar”, säger ornitologen Lars Gezelius.

3 600 knölsvanar lämnade aldrig Tåkern
"Tåkern har grunt vatten som gör att svanarna kan äta undervattenväxterna. Det lockar till sig svanar från hela mellansverige", säger ornitologen Lars Gezelius. Foto: Pixabay

Tåkern ligger mellan Ödeshög och Vadstena. Tåkern är en stor våtmark med grunt näringsrikt vatten, vassar, strandängar och strandskogar som ger ett stort och varierat fågelliv. Här ligger naturum Tåkern, ett besökscenter som visar och berättar om Tåkerns fågelliv och rika natur.

TILL Tåkern lockas fågelintresserade från hela landet. Ornitologen Lars Gezelius berättar att så länge vattnet är öppet är sjön optimal för svanarna.
– Tåkern har grunt vatten som gör att svanarna kan äta undervattenväxterna. Det lockar till sig svanar från hela mellansverige, säger Gezelius.
Knölsvanarna tillhör kort- och medeldistansflyttarna och stora delar av populationen flyttar vanligtvis söderut under vintern. Men i år har alltså blott ett par hundra lämnat Tåkern.

Den grunda sjön fryser lätt vid en kall vinter, men i år har vattnet varit öppet och under de senaste åren har vintrarna här varit milda.?
Närheten till Vättern gör kanske valet att stanna enklare för svanarna, menar Lars Gezelius.
– Vattenfåglar behöver öppet vatten. Fryser Tåkern kan de flytta till Vättern, säger han.

LARS Gezelius och Malin Granlund Feldt, som är biolog och naturvägledare vid Naturum Tåkern, berättar att flera andra kort- och medeldistansflyttare också har valt att stanna vid Tåkern i år, som bofinkar och rödhakar, och att andra valt att återvända tidigt. Ett antal rördrommar tutar redan, och tofsvipor och sånglärkor skymtades i februari.

Flera av fåglarna har på grund av mildvädret dessutom redan fått vårkänslor.?
– Koltrast och talgoxe har sjungit länge, och i veckan hörde jag också gärdsmygen sjunga. De tycker att det är vår, säger Malin Granlund Feldt.
Hon berättar att grågässen flyttade tillbaka redan i januari.
– De brukar komma tillbaka när det är barmark, och muta in sina revir på Tåkerns strandängar, och under de senaste åren har det varit barmark väldigt tidigt. Redan i mars brukar grågässen lägga ägg och börja ruva, så de första gässlingarna kläcks i mitten av april.


Tåkern är en stor våtmark med grunt näringsrikt vatten, vassar, strandängar och strandskogar som ger ett stort och varierat fågelliv. Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU