Klik venligst
BOXHOLM 2021-9-6 KL. 09:09

Sjökvist (S) har visionen om ett större Boxholm: "Höja skatten kanske är det absolut sista vi vill"

Av Anton Rimstedt

BOXHOLM. Med ett år kvar till valet sitter Östgötatidningen under hösten ner med några av våra kommuners främsta politiska företrädare. Först ut är Claes Sjökvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Boxholm sedan ett halvår tillbaka. Vi pratade bland annat om Boxholms stora utmaning att växa som kommun.

Sjökvist (S) har visionen om ett större Boxholm:
Claes Sjökvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Boxholm. Foto: Anton Rimstedt.

– När jag brinner för något så lägger jag ner allt jag kan för att det ska hända saker. Så funkar jag. Nu går jag all in för det här. Ett sammanhållet och tydligt budskap är det viktiga för att locka väljare.

Claes Sjökvists framgångsrecept i koncentrat. Vi träffas innanför ingången till kommunstyrelsens kontor i kommunhuset i Boxholm. Socialdemokraten och den tidigare mångåriga tjänstemannen i Tranås kommun leder oss upp till kontoret en trappa upp. Det har gått exakt ett halvår sedan han tillträdde som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

– Första tiden har det varit svårt att föra diskussioner. Den digitala kommunikationen gör att man svarar på frågor mer än att man diskuterar. Det är knepigt kan jag tycka.

- Annars är det jättespännande allting. Allt är i princip helt nytt för mig. Jag har jobbat i säkert 25 år i Tranås kommun, som tjänsteman. Nu är jag på "andra sidan", och det är något nytt för mig, fortsätter Claes Sjökvist.

Nej, så särskilt mycket erfarenhet som politiker har inte Claes Sjökvist, han har inte tagit vägen "genom partiet".

– Kommunalråd var inget jag planerade att bli i gymnasiet direkt. Men när jag fick frågan och chansen dök upp så sa jag ja. Vad hade hänt om jag hade sagt nej? Då hade jag förmodligen funderat resten av livet på vad det hade kunnat innebära om jag hade tagit chansen. Det här är både spännande och hedrande.

Ganska direkt in på intervjun blir det tydligt vad som är Sjökvists primära fokus som kommunstyrelsens ordförande i Boxholm. Att få kommunen att växa.

– Tillväxten är särskilt viktigt för oss småkommuner. Sedan är det viktigt att hela tiden föra en kommunikation, att tala om för våra invånare vad det är vi jobbar med. Både vilka utmaningar vi har och vad vi åstadkommer för positivt.

I toppen på tjänstemannasidan i Boxholm har det varit några röriga månader, med flera personalbyten på chefspositioner och en situation där Linda Hammarström har suttit på dubbla stolar, både som socialchef och kommundirektör. Från och med nu, 1 september, tillträder hon "på riktigt" som kommundirektör.

– Vi har en ny socialchef som kommer in i mitten på september, ny ekonomichef i november och så har vi en HR-chef som också kliver in nu, berättar Claes Sjökvist.

Blir det rörigt när så många viktiga byten sker i samma veva?

– Någon slags mental kaos har väl alla, på lite olika nivå. De som har kommit in som nya är hungriga och vetgiriga och hugger tag i det som de tycker är viktigt. Samtidigt som vi jobbar framåt med det dagliga som pågår så måste vi också försöka tänka visionärt. Siktet måste vara inställt många år framåt med vilka mål vi vill uppnå på sikt. Det är viktigt att vi kommer igång med det strategiska arbetet nu.

Har det fått sig en liten törn nu när det har varit så många byten samtidigt på ledande positioner?

– Det tror jag inte. Det kanske har blivit lite avstannande på vissa håll. Det finns ju liksom ingen mening med att ha med den avgående kommundirektören i det långsiktiga arbetet. Men nu börjar vi tuffa igång, och jag har redan satt igång lite med det strategiska arbetet.

Försök att konkretisera det här visionära arbetet. Vad innebär det i praktiken?

– Idag är vi cirka 5400 invånare i kommunen. Säg att vi ska sätta upp en mål att vi ska bli 6000 invånare ett visst årtal. Då måste vi ge det uppdraget till samtliga verksamheter, såväl barnomsorgen, som samhällsbyggnadsförvaltningen, som Boxholmshus, säger Claes Sjökvist och frågar sig:

– Hur kan alla bidra till att vi når det målet? Hur kan vi som organisation främja tillväxten?

Så det viktigaste i det visionära arbetet är att kommunen ska växa, både befolkningsmässigt och ekonomiskt?

– Mm. Kostnaderna ökar, det vet vi. Sjukvården och omsorgen blir dyrare. Ska vi ha råd att erbjuda service på den nivån vi har idag så måste skatteintäkterna öka. Alternativen är att vi växer, blir fler som kan ta del av den service vi har idag, eller så höjer vi skatten. Och att höja skatten kanske är det absolut sista vi vill göra. Men vi är inte villiga att ta bort något av det vi har idag.

Hur ska ni jobba då konkret för att uppnå målen om befolkningstillväxt? Handlar det om marknadsföring av kommunen så att fler vill flytta hit? Eller erbjuda tillräckligt mycket för att få yngre invånare att stanna och bilda familj här?

– Vi måste vara lite kaxiga ändå. Dels ska vi se till att det finns lediga tomter. Kom hit och bygg, här har vi det så här bra. Sen handlar det om marknadsföring, vi ska anställa en kommunikatör nu, rekrytering pågår. Vi vill visa oss regelbundet i sociala medier och genom traditionell marknadsföring. Vi måste visa att vi finns, det är billigare att bo här än i Linköping till exempel. Här kan du bygga ditt eget hus som du vill ha det, bo billigare och pendla till ett jobb i Linköping. Mjölby lyckas ju.

Ja, och vad tror du det beror på, att Mjölby lyckas bättre än er?

– Säg det. Men det handlar väl om att kommunikationerna är mycket bättre där, med hur de ligger med järnvägen och på E4.

Boxholms kommun behöver, i konkurrensen med Mjölby, faktorer som kompenserar för det läget.

– Och växer vi i antal så kommer också kollektivtrafiken att anpassas.

Kommunikationerna ökar när befolkningen ökar, menar du. Det blir lätt antingen en snöbollseffekt eller ett moment 22 beroende på om du har något som kickar igång det eller inte?

– Så är det. Det handlar också om att ha en dialog med regionen, att när vi ser tendenser så ska vi ligga på regionen och ta hjälp av vår representation där för att få den där snöbollen i rullning. Det arbetet måste bli tydligare och intensivare.

Claes Sjökvist verkar själv veta vad han vill göra tillsammans med sitt parti, men om ett år är det dags att åter be om väljarnas förtroende. Något som Socialdemokraterna i Boxholm brukar få.

Hur mår Socialdemokraterna i Boxholm med ett år kvar till valet?

– Jag tycker vi mår jättebra. Det finns engagemang och vi får in lite yngre också. Det är extra viktigt i en sån här kommun att fylla på underifrån. Generellt så är det en väldigt hög medelålder i politiken i Boxholm.

Det politiska tonläget blir sällan jättehögt eller jätteskarpt i en liten kommun som Boxholm.

– I en sån här liten kommun så hjälps alla partier åt. Vi vill alla kommunens bästa. Jag har svårt att se att det skulle ske någon drastisk förändring i Boxholm efter valet, det finns liksom inte så många kontroverser.

Win-win för dig i så fall, att behålla makten samtidigt som samarbetet mellan partierna fungerar fortsatt bra?

– Ja, precis.

Det är aldrig så att man önskar mer debatt?

– Jo, det är klart man gör. Men ofta är det sakfrågor som är svåra att debattera om för att det är så självklara svar. Och då finns det ingen anledning att strida om det.

Det här med att hjälpas åt, hitta en gemensam väg fram och samarbeta, gäller det med alla partier för dig?

– Alla har chansen att göra sin röst hörd i fullmäktige. På lokal nivå finns inget sånt att man inte skulle lyssna på vissa eller så. På riksnivå så blir det mer tydligt att man vill ta avstånd från SD, medan det här är boxholmare som boxholmare liksom. Man ser varandra som människor snarare än politiska motståndare. Vi har aldrig hamnat i diskussioner om människors ursprung eller såna bitar. Men på riksnivå är det en annan sak.

Anton Rimstedt










Claes Sjökvist på kontoret i kommunhuset i Boxholm. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU