Klik venligst
BOXHOLM 2023-8-22 KL. 07:38

Dahliorna lockar hos Emma i Gränsefall

Av Susanne Hasselqvist

BOXHOLM Ett hav av dahlior och mängder med solrosor. Ringblommor, blåklint, zinnia och astrar. Hos Emma Närkander i Gränsefall är blomprakten överväldigande.

Dahliorna lockar hos Emma i Gränsefall
Emma Närkander säljer både grönsaks- och blomplantor i Gränsefall. Foto: Susanne Hasselqvist

Förra året slog hennes odlingar rekord. Det blev så mycket blommor – framför allt dahlior i alla tänkbara färger - att hon bestämde sig för att göra buketter att sälja. Och hon sålde. Många kunder kom till Gränsefall.

- Det var jättekul när allt fler hittade hit förra sommaren, berättar hon. Före frosten satsade vi på självplock, och ännu fler kom.

Tanken att utöka verksamheten växte fram. Under vintern gjordes boden i ladugården i ordning. Här finns det tomat- och blomplantor, buketter, gurkor och dill, men också ljusstakar, korgar, skärbrädor, barnkläder och smycken.

- Små betongpumpor gör vi själva. Smyckena har min mans brorsdotter Livia gjort och Mia i Danskebo syr barnkläder och kassar.

Samarbetet med Mia ska utökas, är det tänkt. Mia säljer Emmas blommor och Emma säljer Mias gosedjur, barnkläder och täcken.
- Vi har mycket planer och funderingar, säger Emma, fast det är fortfarande blommorna som är det viktigaste. Dahliorna framför allt. Vi har fått lov att sälja glass, men det vore kul om vi kunde utöka utbudet – få tillstånd att sälja egen smörgåsgurka, till exempel.

En dröm är att spänna en av gårdens hästar framför den fina vagnen som står på logen och köra passagerare längs de slingrande grusvägarna. Klädd med blomgirlanger blir vagnen extra fantastisk, kanske till bröllop?

Att ha smådjur att klappa på för besökande barn är en annan dröm.

- Jag skulle vilja att vi blir ett utflyktsmål för hela familjen.

Idéer fattas inte. Det är framför allt tiden som begränsar. Emma och hennes man Mattias har båda heltidsjobb: Emma kör färdtjänst och taxi och Mattias är snickare. Dessutom driver de gården Gränsefall med betesdjur och hästar.

Det betyder att det ofta är självbetjäning som gäller i gårdsbutiken.

- Man måste komma ihåg att det här bara är en liten hobbygrej, säger Emma, fast en väldigt rolig bisyssla.

SUSANNE HASSELQVIST


Färgstarka buketter var det första som Emma bjöd ut till försäljning, och blommorna är fortfarande det viktigaste i hennes gårdsbutik. Foto: Susanne HasselqvistUtanför boden finns odlingarna av dahlior, zinnia, astrar, solrosor och andra blommor. Foto: Susanne Hasselqvist


PÅ STARTSIDAN JUST NU