Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BOXHOLM 2023-12-5 KL. 09:05

Sommenfisk satsar på rökeriet

Av Susanne Hasselqvist

BOXHOLM Ett rökeri, en butik och nya produkter därtill. Sommenfisk gör en jättesatsning långt ute i Boxholmsskogarna, alldeles intill Sommen. Anders Paulsson och Elin Granath går in i en ny fas i livet och utvecklar farmors gamla gård vidare. Tanken är att fisket ska försörja hela familjen.

Sommenfisk satsar på rökeriet
Elins och Anders gård Bjärhult ligger alldeles intill Sommen, högt över sjöns yta som är alldeles spegelblank denna dag. Foto: Susanne Hasselqvist

Grusvägen slingrar sig fram genom tät granskog, dramatiskt höga berg och mossiga stenar. Inte ett hus i sikte. Och så öppnar sig plötsligt landskapet, ekar och körsbärsträd står i fårens hagar och där är Bjärhult som Elins farmor köpte för länge sedan. Nedanför ligger sjön, spegelblank i dag.
Där tar Anders Paulsson upp fisken som han sedan säljer till privatpersoner, restauranger och grossister: sik, siklöja, lite öring och röding, abborre, gädda och gös.
Det är svårt att få tillgång och efterfrågan att stämma överens. Fisken räcker faktiskt sällan till.
– Vi måste skala upp fisket ännu mer, få bättre omsättning, förädla mer, säger Anders Paulsson. Med bättre lokaler kan vi röka fisken, ha bra frysmöjligheter, köpa in sådant vi inte har själva, som regnbåge och laxfisk som vi förädlar – och så kan vi leva på det, båda två!
Elin har redan börjat trappa ner på sitt sjuksköterskejobb på Boxholms vårdcentral.
– Vi har tänkt länge att jag ska bli mer involverad, säger hon. Jag vill både fiska, rensa och röka och sköta butiken.
Elin och Anders träffades när de var 16 år så de har tillbringat många somrar tillsammans i Bjärhult, långt innan de tog över gården. Anders pluggade biologi i Umeå och Elin läste till sjuksköterska.
– När vi var klara med studierna sammanföll det med att farmor ville lämna gården, berättar Elin. Vi sa att ”här kan man inte bo permanent”, långt ute i ödemarken, men det går inte att ha som sommarstuga heller. Så pappa köpte huset av farmor och vi hyrde av honom till att börja med, för att se hur vi trivs.
Sedan var de fast. Anders jobbade på Naturum på Torpön och Elin pendlade då 14 mil till Motala.
– Så skulle den gamle Sommenfiskaren i Arnäs sluta, och jag har faktiskt jobbat som fiskare i Skåne tidigare, säger Anders. Så jag visste vad jag gav mig in på när jag till sist bestämde mig för att satsa på fisket.
Han pratar om frihetskänslan, närheten till jobbet, att få göra det som behövs när naturen, vädret och vinden styr. Det handlar om en livsstil. Och förstås om att producera och sälja så mycket som möjligt.
– Folk vill ha benfritt så vi filear fisken, säger han. Gäddfärs är fantastiskt, det försöker vi introducera. En del fisk blir kräftbete.
– Vi har börjat göra fiskkorv som är jätteuppskattad, säger Elin. Sommakörv. Dels med originalsmak och nu också med ost och chili. Lokal ost från Boxholm förstås. Nu ska vi testa prinskorv, Sommaprinsar.
Den gamla ladan får nytt liv, helt modernt med golvvärme och alla tekniska lösningar som krävs, trots att det yttre skalet är kvar. Ut har alla farfar Granaths gamla skrotbilar och auktionsfynd lyfts och nya ytor skapas till produktionslokalen, kylar och frysar, rökar, packrum, diskrum och butik. Anders har själv ritat lokalen, men ritningen ändrar sig lite och utvecklas efter hand.
– Det är viktigt att vi får ett fungerande flöde, säger han. Processen måste vara hygieniskt kvalitetssäkrad.
Ett EU-bidrag gjorde satsningen möjlig och någon gång nästa år kan den nya lokalen stå färdig.
– Butiken är viktig, särskilt under semestertid, säger Elin. Det ska bli roligt att inreda den, ”hemmigt” är tanken.
– Målet är att bli ett utflyktsmål, vi har ju får och höns och ett utsiktsberg och kan locka till lite längre besök. Vi kanske ska ha kaniner, vi kan sälja glass och fika. Till midsommar, jul och påsk är våra produkter särskilt efterfrågade. Och får vi något över så kan vi sälja på marknader, torgdagar och rekoringar.

SUSANNE HASSELQVIST


Ingång till butik och kundtoalett. Och på baksidan en plats för fika. Ritning: Anders Paulsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU