Klik venligst
VADSTENA 2020-1-23 KL. 13:29

Nio barn går på nattis, helgis och kvällis

Av Lotta Hofström

VADSTENA. 35 procent av alla sysselsatta personer i Sverige jobbar på obekväma arbetstider, enligt siffror av SCB från 2018. Samtidigt står det i skollagen att kommunerna ska sträva efter att erbjuda omsorg på annan tid än då förskola och fritidshem erbjuds. Sedan den 1 september 2019 finns nattis, helgis och kvällis i Vadstena.

Nio barn går på nattis, helgis och kvällis
Här på nybyggda Omma förskola erbjuds sedan 1 september 2019 kvällis, helgis och nattis. Foto: Lotta Hofström

Det var efter att Skolinspektionen fått i uppdrag av regeringen att se över kommunernas verksamhet som politikerna i Vadstena initierade en utredning för att se över möjligheten till så kallad kvällis, helgis och nattis som riktar sig till familjer där vårdnadshavare arbetar på andra tider än dagtid.

Nu erbjuds nattis till barn mellan ett och tolv år dygnet runt – under årets alla dagar.

Omsorg på annan tid är dyrare per timme än förskola och fritidshem. Kommunen budgeterade 700 000 för verksamheten första året, och 400 000 till 2020 då det inte handlar om så många barn.
– Det är totalt nio barn just nu, säger Bo Gäfvert som är utredare vid Vadstena kommun.

Han spår att fler barn kommer att börja under 2020 och under de kommande åren då allt fler föräldrar kommer att höra talas om möjligheten.
– Det kan vara föräldrar som jobbar inom service- och vårdyrken på kvällar och helger samt till exempel deltidsbrandmän- och kvinnor som har jour, säger Bo Gäfvert.

Han betonar vikten av omsorg på annan tid för att andra samhällsfunktioner ska kunna fungera.
– Jag har tolkat politikens vilja i Vadstena som att det här är en service som gör Vadstena till en attraktiv kommun att bo i. Men verksamheten handlar om efterfrågan och prioritering. Olika politiska partier kan välja att erbjuda verksamheten eller inte då den inte är tvingande, säger Bo Gäfvert.

Maxtaxan för förskola och fritidshem gäller för kvällis, helgis och nattis. Barnet kan tillhöra en enskild förskola och behöver inte vara inskriven i en kommunal förskola på dagtid. Ansökan, som kan göras när som helst, är en process där vårdnadshavaren eller vårdnadshavarna redovisar sitt behov och föreslår schema för sitt eller sina barn.
– Det måste bli godkänt. Så det är inte bara att ringa och säga att ”på lördag behöver jag” utan barnen ska skolas in, säger Bo Gäfvert.

Ännu har ingen utvärdering gjorts, men Bo Gäfvert har inte hört annat än att vårdnadshavare är nöjda.
– När förskolan Omma byggdes så anpassades en avdelning för den här verksamheten. Det är nya, fina och säkra lokaler och fin utomhusmiljö. På Omma finns ett tillagningskök där maten förbereds för att användas på kvällar och helger, säger han.

Personalen kommer inte från förskolan utan består just nu av timvikarierande barnskötare som själva anmält intresse att jobba. Flera av dem vikarierar även dagtid.
– Vi kan inte tillsätta en tjänst utifrån att det eventuellt kommer barn. Men vi försöker bygga upp en fast grupp som går in och jobbar när barnen är anmälda. Det här är en utmaning, säger han.

Men samtidigt, menar han, så har de flesta barn ett fast schema vilket gör att timvikarierna också kan få ett sånär fast schema. Dessutom är det inte lika högra pedagogiska krav inom den verksamheten som inom förskolan där det finns en läroplan.




Sedan den 1 september 2019 finns nattis, helgis och kvällis i Vadstena. Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU