Fullt hus på Smaklabbet: ”Över förväntan”
Av Elin Elderud
VÄDERSTAD En av de få regniga förmiddagar på flera veckor är det fullt med besökare på Smaklabbet. Platsen där besökaren får provsmaka framtidens livsmedel. Smaklabbet invigdes i juli och är en tillfällig arena för mat, innovation och hållbarhet. Allt detta i turiststråket mitt i centrala Väderstad.
Oliver, Clara och Gustav Petersson besöker Smaklabbet i Väderstad och gör ett smaktest på citrondricka som får högt betyg. Foto: Elin Elderud
Marie-Louise Nydahl är delprojektledare och för dagen platsansvarig.
– Vi har räknat på runt 250 besökare per dag men det har varit uppåt 500. Så det är över förväntan vilket såklart är jättekul. Det verkar heller inte vara väderberoende, säger hon.
Sedan 2017 har Mjölby kommun haft en vision om Smaklabbet. Projektet drivs av kommunen i samarbete med Region Östergötland och Agtech Sweden, med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Under denna och nästa sommar så testar man konceptet.
– Det finns inget som liknar detta och besökarna tycker det är spännande och man tycker det är roligt att göra konsumenttesterna som vi ha varje dag, man är med och påverkar produkter som inte är ute på marknaden, säger Marie-Louise Nydahl.
På Smaklabbet får besökarna ta del av föreläsningar som handlar om mat och hållbarhet. I utställningen kan besökarna svara på quiz och lämna feedback på olika konsumenttester. En framtida skolmåltid visas upp och man kan läsa om hur ny teknologi innovativa odlingsmetoder kan forma morgondagens hållbara mat. Dessutom finns något för alla åldrar.
Att just Väderstad valts som plats berättar Marie-Louise Nydahl om.
– Kommunen har köpt upp mark för ett permanent Smaklabb. Det passar bra att ha det där många besökare finns, på sommaren är det mycket turister långväga ifrån men också lokalbefolkning har varit här.
Clara, Daniel, Oliver och Gustav Petersson från Vadstena står och provar på citrondricka. De smakar, luktar och fyller i en utvärdering.
– Vi har hört talas om detta att det var trevligt och intressant och vi ville göra en utflykt idag, säger Clara.
Det är två olika sorters dricka som testet innehåller.
– De var bra båda två, säger Oliver.
– Det är spännande att få upp ögonen för ny och annorlunda mat. Vi vill äta mer vegetariskt och nu har vi testat sötlupinbiffar som var jättegod, säger Clara.
Motalaföretaget Mixum bjuder på smakprov ur sitt sortiment.
– Idag bjuder vi på smakprov på dal, en linssoppa vi har tagit fram på röda linser, säger Alice Rehn.
– Vi har också bjudit på en minestronesoppa som vi gör på vårt pastaspill. Företag producerar mycket pasta och varje vecka blir det två och ett halvt ton pastaspill som vi nu gör en soppa på för att ta tillvara på det.
Louise Levinsson från Flättinge gård bjuder på smakprov av sötlupinbiffar. Sötlupin är en släkting till kikärta.
– Vi fick kontakt med Smaklabbet via ett seminarium som gör att vi är här med våra produkter, säger hon och fortsätter:
– Många tycker de är goda och blir positivt överraskade. Det är kul att träffa så mycket folk här.
Marie-Louise Nydahl är nöjd med hur sommaren hittills sett ut.
– Vi har en bra blandning med utställare och föreläsare som utmanar och väcka nya tankar. Det jag har fått till mig som feedback är att man vill ha ännu fler saker som man kan få prova på.
Egentligen är hon pensionär.
– Jag fick ett erbjudande om att vara med här och det gick inte att säga nej till. Jag har tidigare jobbat som måltidschef i kommunen och det här har varit fantastiskt kul att få vara en del av.
Invigningstal och bandklippning den 21 juli av Anna-Lena Sörensson, kommunfullmäktiges ordförande i Mjölby kommun. Smaklabbet har öppet till 17 augusti. Foto: Sara Anderberg
Marie-Louise Nydahl är delprojektledare för Smaklabbet. Foto: Elin Elderud