Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-10 KL. 14:10

Tuff tid för restaurangelever

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Som bekant är restaurang-, bar- och krogbranschen rejält utmanad av pandemins nya spelregler. Några som märker av det är eleverna och lärarna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan i Mjölby. Men trots svårigheter att hitta praktikplatser, sommarjobb och nya elever flödar optimismen.

Tuff tid för restaurangelever
Gustaf Engholm, Simon Ahlström, Tove Rehnström och Linda Lundberg från Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram. Foto: Anton Rimstedt.

I Dackeskolans restaurangdel är det full fart denna första tisdag i mars. Sån här aktivitet har det sannerligen inte varit under stora delar av den pandemitid vi snart har befunnit oss i under ett år.
Under förra våren var även de praktiska delarna av utbildningen i stort sett helt på distans.
– Man fick göra matlagningsprov och uppdukningsprov hemma och så fick man fota och skriva dokumentation. Det var lite rörigt. Det är mycket bättre nu när vi får ta in eleverna i mindre grupper och utspritt, säger läraren Gustaf Engholm.

VI HAR slagit oss ner i ett klassrum i anslutning till restaurangen på Dackeskolan tillsammans med ytterligare en lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Linda Lundberg, och de två eleverna Simon Ahlström och Tove Rehnström.
Branschen som Simon och Tove ska ut till är på flera sätt en skugga av sitt forna jag, men kvartetten i klassrummet på Dacke är överens om att det kan vända fort bara restriktioner lättar.
– Hela branschen är ju väldigt utsatt. Det är färre och färre som går ut och det är färre och färre som har, eller kan ha, öppet, säger lärar-Gustaf och fortsätter:
– Det måste bli en bild av att det är en ljusning på gång. Det finns ett stort uppdämt behov av att gå ut och äta.
– Man vet ju inte hur läget blir framöver men det måste ju släppa nån gång, och då tror jag inte att det är något problem att få jobb. Det kommer ju alltid behövas folk inom den här branschen, säger Simon Ahlström, eleven.

MEN JUST NU har trumfkortet för utbildningen på Dackeskolan slagits undan och det är nu en kamp för att de nuvarande eleverna ska få praktikplatser och sommarjobb och för att de framtida eleverna ska hitta hit.
– Tidigare har vi kunnat säga till alla elever att alla som går här kommer kunna få ett jobb om de vill, säger Gustaf Engholm.
– Eller ett extrajobb under utbildningen, lägger kollegan Linda Lundberg till.
– Det är inte så många restauranger som söker sommarjobbare just nu har jag märkt, säger Tove Rehnström.
Ett potentiellt insteg i branschen är alltid den praktik som eleverna skickas ut på, men under pandemin har det varit svårt att få till praktik i samma utsträckning som vanligt.
– Det är på praktiken du får dina extrajobb, och när det har varit svårt att ens få ut elever på praktik så försvårar det givetvis för chanserna att få jobb på kort sikt, säger Gustaf Engholm.

TROTS ALLA orosmoln och utmaningar så märks det på kvartetten att oron på lång sikt inte är alltför påträngande. Optimism råder, trots det tuffa läget.
– Lika fort som branschen föll i och med restriktionerna, lika fort kommer den att vända tillbaka den dagen det blir okej att gå ut igen, tror jag, säger Gustaf Engholm.
Linda Lundberg fyller i:
– Jag tror att man väntar in i det sista med att anställa för sommaren. Det kan ju handla om praktiska saker som det svåra i att skriva ett schema när man inte vet vilka förutsättningar som gäller från dag till dag.

NÄR VI ÄR på väg ut ur Dackeskolans restaurangdel går vi förbi den "jobbsökartavla" som vanligtvis är välfylld med annonser från restauranger och andra företag som söker extrapersonal och sommarvikarier, men nu gapar tavlan helt tom.
– Det finns de som har extrajobb nu också, men det är betydligt färre än ett vanligt år, säger Linda Lundberg.

PÅ STARTSIDAN JUST NU