Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-5-14 KL. 08:26

Trängsel vid kända naturreservat

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Fler än vanligt är ute och njuter av naturen i dessa tider. Det har lett till trängsel på parkeringsplatser vid några av länets mest kända besöksmål. Trängseln skulle kunna innebära problem för uttryckningsfordon att ta sig fram. Länsstyrelsen i Östergötland råder nu besökare att upptäcka andra naturreservat som inte är lika kända för att minska trängseln.

Trängsel vid kända naturreservat
Det finns många, lite mindre kända naturrreservat, att upptäcka i Östergötland. Ett exempel är Göstring i Boxholms kommun. Foto: Henry Stahre/Länsstyrelsen

– Vi ser att det är många som besöker våra naturreservat just nu. Vi får också mycket fler mail och telefonsamtal med synpunkter. Vanliga frågor är om det finns vindskydd och hur man hittar till parkeringen, säger Lisa Johansson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen.

ROBERT WENEMARK, handläggare skydd mot olyckor vid Länsstyrelsen Östergötland, säger att det är viktigt att tänka på hur man parkerar när man är ute nu.
– Ju fler som rör sig ute desto mer svårframkomligt riskerar det att bli, så den generella framkomligheten är viktig att tänka på när man är ute, säger han.
Han tillägger att det kan bli stora problem om det uppstår gräs- eller skogsbrand i naturreservaten om uttryckningsfordon inte kan ta sig fram ordentligt och att det också är viktigt att tänka på hur man parkerar även på småvägar, så att personer som bor på landet eller i sommarstugor lätt kan komma förbi om de till exempel drabbas av sjukdom eller skada.

OMBERG ÄR, tillsammans med Ågelsjön i Norrköping, ett av de områden där problemet med trängsel är som störst just nu, enligt Länsstyrelsen.
– Det är främst Ombergs bokskog och Storpissan som det är trångt kring. Sen finns det några naturreservat till på Omberg, men där har det inte varit lika trångt, säger Lisa Johansson.
Omberg är en plats som många känner till, och vill man ge sig ut i naturen är det kanske den första platsen man tänker på, tror hon.
– I grunden är det jätteroligt att många är ute i våra naturreservat, men vi vill gärna uppmuntra till att testa något nytt. Särskilt om man vill ha det lite lugnare. Det finns närmare 300 naturreservat att välja på i Östergötland och många mindre kända har inte samma besökstryck, säger Lisa Johansson.

Vad bör man också tänka på när man är ute i skogen om man inte vanligtvis brukar vara det?
– Naturreservaten har olika regler beroende på vilket typ av natur det är, men nästan alla har en skylt uppsatt vid parkeringen där det står vad man får och vad man inte får göra. Sen ska man tänka på att ta med sig sitt skräp hem, bara elda på anordnade eldplatser, visa hänsyn till andra och hålla hunden kopplad, säger hon.

Naturreservat i västra Östergötland: MOTALA: Bredsjömossen, Bromossen, Båsebergskogen, Flädemo, Fågelmossen, Håleberget, Hälla ädellövskog, Hästtumla, Kristineberg, Kärnskogsmossen, Lustigkulle, Långvrån, Motalabukten, Råå, Sjöbo-Knäppan, Staffanstorp, Stora Boda, Styra kalkkär, Trolleflod, Vålberga mosse, Karshult, VADSTENA: Hagebyhöga, Kastad kulle, ?Ostmossen,Tåkern, Hålmossen, MJÖLBY: Skogssjöområdet, Solberga, Stora Haddebo, Stämma, Ullebergsskogen, Västra Harg, Örbacken BOXHOLM: Bjälnäs, Göstring, ?Ivranäs, Pukehål, Pålsbo, Stortorp, Åsabackarna ÖDESHÖG:?Ekeberg, Holkaberg och Narbäck, Isberga, Klämmesmålen, Kråkeryd, ?Lysings urskog, Mörkahålkärret, Ombergs bokskog, Sjöstorp, Stora lund, Storpissan, Sättra ängar, Ödemark, Siggeryd Källa: Länsstyrelsen.

PÅ STARTSIDAN JUST NU