Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-1 KL. 09:11

Tips om att paddla på Göta kanal

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Göta kanal är ett populärt turistmål i Östergötland, men från en kanot har du kanske aldrig sett den? Kanalbolaget tipsar om vad man ska tänka på när man ger sig ut och paddlar på kanalen.

Tips om att paddla på Göta kanal
Naturen kring Göta Kanal är fin, men det finns några saker att tänka på innan man ger sig ut och paddlar på den. Foto: Pixabay.com


Det kostar ingenting att paddla på Göta kanal, men under högsäsongen, som är mellan den 15 juni och 12 augusti, behöver man se upp då många båtar gör turer på kanalen.

KANALBOLAGET rekommenderar att man väljer att paddla på sträckor av kanalen som inte innehåller så många slussar. När man kommer till slussar får man bära kanoten förbi dem då kanoterna inte slussas för kanotisternas säkerhet.

Om du har tänkt att du ska paddla en längre sträcka på kanalen och sedan övernatta rekommenderar man boende på campingplatser, vandrarhem eller hos andra aktörer längs Göta kanal. Har man med sig tält och vill stanna till efter vägen får man tälta på rastplatser längs kanalen. Där finns torrdass och, på en del platser, grillplats.

DET ÄR inte tillåtet att tälta vid slussar, broar eller i gästhamnar.

Kanalbolaget tipsar om flera paddelvänliga sträckor på sin webbplats. En av de sex paddelvänligaste sträckorna i landet är Borensberg-Ljungsbro/Malfors gästhamn. Det är en sträcka på 20 kilometer, utan slussar och som innehåller sju broar.Upplev Östergötland – på länets kanaler

Göta kanal
Göta kanal är Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk och sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön. På den välkända kanalen kan du i din egen takt ta dig fram genom Sverige med egen båt. Under din resa passerar du vackra landskap, gröna åkrar och mäktiga slott. Längs den 19 mil långa kanalen finns 21 trivsamma gästhamnar att stanna till vid, flertalet sevärdheter att uppleva och många spännande aktiviteter för stora som små. Njut av en magisk glass på Smultronstället, paddla SUP-bräda eller gör ett besök på Motalas häftiga Motormuseum. En tur på Göta kanal med trevliga stopp på vägen är ett solklart recept för en lyckad semester!

Kinda kanal
Med sina 8 mil sträcker sig Kinda kanal från Linköping i norr till Hycklinge i söder. Kanalen är omgiven av skogar, sjöar och pittoreska orter som lämpar sig perfekt för cykelturer, paddlingsäventyr eller kulturupplevelser. Här kan du slussa dig fram med egen båt. Övernattningsmöjligheterna är många och Kinda kanal erbjuder både campingplatser, Bed & Breakfast och hotell. Spendera några dagar på Kinda kanal och du är garanterad en lugn och avkopplande semester.

Källa: AB Göta kanalbolag

PÅ STARTSIDAN JUST NU