Kvartett från Dackeskolan lyckades i SM
Av Elin Elderud
MJÖLBY Felix Fuentes, Rasmus Sandberg, Elisabeth Vilenius och Lucas Fuentes heter eleverna från Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram som tog sig till final i gymnasie-SM. Med sig hem fick de en silvermedalj.
Avgångseleverna på Dackeskolan Felix Fuentes, Lucas Fuentes, Elisabeth Vileniu och Rasmus Sandberg. Foto: Elin Elderud
De fyra avgångseleverna från Dackeskolan fick, efter att ha kvalificerat sig i branschorganisationen Visitas deltävlingar, åka till Umeå för att tävla i SM. Väl där blev det en silvermedalj för Elisabeth Vilenius och Lucas Fuentes som tävlade i serveringsgrenen och en fjärdeplats för Felix Fuentes och Rasmus Sandberg i köksgrenen.
– Det var häftigt att åka upp dit, ingen av oss hade tidigare varit i Umeå, säger Lucas.
Marie Rönnlöf är yrkeslärare på skolan och var med under tävlingen.
– Vi uppmuntrar dem som tycker det är roligt att tävla men vi har elever som inte vill tävla och det finns inga måsten att göra det, säger hon.
Finaltävlingarna består av teoretiska och praktiska prov i olika hantverksmoment. Kökslagets uppgift var bland annat att laga en trerättersmiddag och serveringslaget serverade en fyrarättersmiddag och en ostbricka de lagt upp samt att de skulle pröva ut passande drycker. Juryn bestod av erfarna personer från branschen.
– Det hände lite grejer under dagarna, säger Elisabeth.
– Men vi kom ändå tvåa, fyller Lucas i.
Serveringslaget fick göra flambering, tranchering och dekantering.
– Samt vinprovning, teoretiskt prov och sätta viner till en meny, säger Lucas.
Lagen från samma skola får inte tävla ihop utan lottas ihop med lag från andra skolor. Totalt var det 18 lag som tävlade i tre grenar. Hotellgrenen finns inte på Dackeskolan.
– Det var stressig men gick bra, det fanns saker som vi kunde gjort bättre men vi är nöjda med vår insats, säger Elisabeth.
Kökslaget Rasmus och Felix har tränat en hel del inför tävlingen.
– Vi har tränat på att göra det så svårt för oss som möjligt så det var en lättnad när vi kom dit och det var enklare än vad vi trodde, säger Rasmus.
Temat i årets tävling var hållbart.
– Vi visste inte vad vi skulle få så vi har tränat och hade med oss en kunskapsbank. Vi fick olika svinnkorgar, till exempel för att göra efterrätt fick vi tortillabröd, hallon och rosmarin eller basilika, säger Rasmus
– Vi fick höra från juryn att det aldrig varit så hårfint som det var i år så vi är otroligt stolta över våra elever, säger Katarina Westlund som är yrkeslärare och som också var med på tävlingen och fortsätter:
– De låg så bra till tidsmässigt, det dök upp små problem men de löste det.
– Alla tävlingar vi har gjort under det senaste året har haft hållbarhet som tema och jag tror att det temat kommer finnas med framåt, säger Rasmus.
Tävlingen har varit en stor erfarenhet.
– Jag tar med mig att man fick nya kunskaper från tävlingen och nya vänner och bekantskaper, säger Felix.
– Att tävla är så speciellt men det finns mycket jag tar med mig. Ett nytt kontaktnät, inte bara av tävlande men även personer från juryn.
– Jag tycker att tävlingen har varit en stor förstärkning av det vi lärt oss, säger Rasmus.