Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-29 KL. 09:29

Så undviker du fästingar i sommar

Av Lotta Hofström

Fästingar kan sprida sjukdomar som Borrelia, som orsakas av en bakterie, och TBE, som orsakas av ett virus och som kan leda till hjärnhinneinflammation. Därför ska fästingar undvikas – och vid bett tas bort så fort som möjligt.

Så undviker du fästingar i sommar
Ju längre tid en fästing sitter kvar på kroppen desto större är risken att den sprider virus. Därför ska den tas bort så fort som möjligt. Foto: Anders Lindström/SVA

Du bör kontakta en vårdcentral:
- om du får en rodnad på över fem centimeter i diameter kring fästingbettet, som kommit först en vecka eller mer efter bettet.
- om du 1-4 veckor efter ett fästingbett får feber, huvudvärk, är ovanligt trött eller har värk i muskler eller leder.
- om du får huvudvärk, nackstelhet, ansiktsförlamning eller andra symtom på förlamning. Om vårdcentralen är stängd och du får dessa symtom, ska du kontakta en akutmottagning.

Undvik fästingbett
För att undvika fästingbett rekommenderas att du använder långärmat och långbyxor, strumpor och heltäckande skor. Det är också bra att leta efter fästingar på kroppen (glöm inte att leta i hårbotten och bakom öronen) om du varit i utomhus.

Borrelia
Borrelia är en bakteriesjukdom som ofta läker av sig själv men som också behandlas med antibiotika. Det vanligaste symtomet är en hudrodnad på platsen efter fästingbettet. Ibland kan sjukdomen sprida sig till nervsystemet eller lederna, då kan det ta längre tid att bli frisk.

TBE i Östergötland
TBE-viruset finns spritt i landskapet och den som ofta vistas i skog och mark bör vaccinera sig.
2019 rapporterades 30 fall av TBE i Östergötland. Under 2018 rapporterades 17 fall. Milda vintrar gör fästingarna mer aktiva och risken att drabbas är större. Med varma och torra somrar minskar risken när fästingarnas aktivitet avtar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Ta bort på en gång
Det är viktigt att ta bort fästingen så fort som möjligt, eftersom risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre den sitter kvar. Innan du tar bort fästingen ska du inte smörja eller badda något på fästingen. Efter ett fästingbett brukar huden runt bettet bli lite röd och klia under några dagar.



Gör så här när du tar bort en fästing:

-Använd en pincett eller en fästingborttagare.
-Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut.
-Försök att få med hela fästingen, men om en del blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.
-Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
Källa: 1177


PÅ STARTSIDAN JUST NU