Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-5-14 KL. 09:42

Så tacklar begravningsbyråerna coronan

Av Lotta Hofström

ÖSTERGÖTLAND. Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering leder till att begravningsbyråerna får mer att göra och att sorgeprocessen för anhöriga kan påverkas negativt, menar begravningsentreprenörer från länet. Men någon ökning av antalet döda till följd av coronaviruset ser de inte i Östergötland – än så länge.

Så tacklar begravningsbyråerna coronan
Begravningsbyråer som Östgötatidningen pratat med upplever sig vara väl rustade för att klara merarbete till följd av coronakrisen. Foto: Pixabay


Begravningsbyråer som Östgötatidningen pratat med upplever sig vara väl rustade för att klara merarbete till följd av coronakrisen. Och vad gäller allt från skyddsutrustning till transporter och personal och kompetens så finns kapaciteten som behövs. Det menar Charlotte Runius från Fenix begravningsbyrå och Erika Hellberg som är ordförande i mellansvenska distriktet inom Sveriges Auktoriserade begravningsbyråers förbund (SBF).

MEN NÄR samtal främst kan göras på distans och begravningsceremonierna måste coronaanpassas blir planeringsarbetet runt en begravning svårare och tar längre tid, vilket kan göra ett avsked onödigt tufft och samtidigt sätta press på begravningsbyråerna.

– Det blir flera sorger som inte kanske varit nödvändiga. Vi arbetar för att folk ska gå så hela ur ett avsked som möjligt men kan känna oss otillräckliga, vilket vi pratar mycket om begravningsentreprenörer emellan, säger Erika Hellberg.

Ett bekymmer för de anhöriga är besöksförbudet på sjukhus och äldreboenden.
–På grund av coronan kan människor berövas sitt personliga avsked. Att ta i varandra och ha ögonkontakt, säger hon.


VAD GÄLLER SJÄLVA begravningarna menar Erika Hellberg och Charlotte Runius att det oftast är bra att inte vänta för länge med att ha en begravning, då att vänta med ceremonin och avskedet kan dra ut på sorgeprocessen och leda till onödigt lidande.

Men när det får vara max 50 personer i lokalen, eller om många sörjande är i riskgrupp, krävs andra lösningar för att få till detta viktiga avslut. Därför tänker både begravningsentreprenörerna och anhöriga just nu utanför boxen; det kan vara begravningar som helt hålls utomhus, livestreamade begravningar eller mindre ceremonier med de närmaste som följs av en minnestund med släkt och vänner längre fram.

– Tidigare i coronakrisen ordnade en del kremation och tänkte att man kan ha en ceremoni med en urna senare. Men då tycker många att det är jobbigt att inte veta när begravningen ska bli av. Så nu vill många hålla en ceremoni, men med avstånd och ingen fika efteråt. Man kanske håller en minnestund med flera andra senare, i samband med en födelsedag eller så, och det tycker jag är en ganska bra lösning, säger Charlotte Runius.
– Anhöriga har varit väldigt kreativa. Man kan bestämma att alla tänder ett ljus på varsitt håll på fredag klockan 17, och tillsammans hålla en tyst minut på avstånd. Man kan samla fotografier och dela med varandra. Det finns ett behov av att känna att man inte är ensam i sorgen. Man kan också ha en videokonferens och ha en tyst minut, fortsätter hon.


VARJE ÅR DÖR drygt 90 000 personer i Sverige. Under vinterhalvåret dör drygt 250 om dagen och under sommarhalvåret drygt 200 om dagen i landet. Varken Erika Hellberg eller Charlotte Runius ser någon generell högre dödlighet än vanligt på grund av coronaviruset i Östergötland just nu. Men det är inte omöjligt, menar de, att antalet döda kan komma att öka snart. De dödsfall som ökar i nuläget är avlidna med Covid-19.
– Vi har god kapacitet men det är klart att om personalen själv blir sjuk och inte kan jobba så kan det bli problem, säger Charlotte Runius om begravningsbyråernas kapacitet.

Begravningsbyråerna är en slags spindel i nätet mellan samhällsinstanser, religiösa samfund, jurister, mäklare, cateringfirmor, florister och andra underentreprenörer, förklarar Erika Hellberg, och lägger till att ytterligare en utmaning för begravningsbyråerna i coronakrisen skulle kunna vara att underentreprenörerna drabbas svårt eller går i konkurs.


Erika Hellberg är ordförande i mellansvenska distriktet inom Sveriges Auktoriserade begravningsbyråers förbund (SBF). Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU