Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2022-4-26 KL. 14:54

Rasism anmält på företag

Av Sara Anderberg

ÖSTERGÖTLAND Mannen fick nog när kollegorna kallade honom deras ”bruna lilla slav” och har anmält ett företag i västra Östergötland, som är arbetsgivare, till Diskrimineringsombudsmannen.

Mannen skriver till DO att han länge behandlats illa på grund av sin invandrarbakgrund och han ger flera exempel på hur kollegor betett sig mot honom men också hur de har pratat illa om honom i samtal till kunder.

Vid något tillfälle blev anmälaren verbalt attackerad av en kollega för att han inte hade vaccinerat sig mot Covid -19. Kollegan ska ha skrikit att anmälaren inte hade rätt att vistas ute och att det var ”outbildade analfabeter från utsatta områden” som inte har förstått att vaccinera sig.

Anmälaren tog mycket illa vid sig av händelsen.

Senare ska en kvinnlig kollega ha talat i telefon med en kunde och anmälaren hörde hur kvinnan skojade om honom och beskrev honom som företagets ”bruna lilla slav”. Här fick anmälaren nog och hörde av sig till personalavdelningen och företagets ledning.

Saken ska ha diskuterats och det hela slutade med att mannen fick två månaders lön och rätt att sluta omedelbart.

DO har beslutat att granska fallet och begär att det ansvariga företagets representanter redovisar vad de har känt till i ärendet, om anmälarens uppgifter stämmer och vilka åtgärder som har vidtagits för att motverka trakasserier, främst på grund av etnisk tillhörighet.

Sara Anderberg

PÅ STARTSIDAN JUST NU