Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-28 KL. 16:25

Östgötadagarna är Östgötasommar i år

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Östgötadagarna, som traditionsenligt anordnas med olika inslag på den östgötska landsbygden första helgen i september, har ett annorlunda upplägg i år. För att värna om besökare och aktörer under pandemin har Östgötadagarna omvandlats till Östgötasommar.

Östgötadagarna är Östgötasommar i år

Östgötadagarna har funnits i 20 år. Det är en omtyckt tradition som varje år lockar 100 000 besökare. I år har Östgötadagarna bytt namn till Östgötasommar. I stället för över en helg har upplägget spridits ut över hela sommaren.
– Vi skulle ha haft 20-årsjubileum i år, så vi tyckte först att det var jättetråkigt att det inte blev av. Men sedan beslutet togs har vi nästan bara fått postiva reaktioner från både aktörer och besökare. Många av de som medverkar har haft fler besökare än vanligt. Vi får fira både 20 år och 21 år lite extra nästa år, säger Ulrika Sundberg, projektledare för Östgötadagarna.

UNDER ÖSTGÖTASOMMAR kan man ta del av den östgötska landsbygden i form av entreprenörskap, kreativitet och föreningsengagemang. Man kan besöka gårdsbutiker, hembygdsgårdar, matproducenter, bondgårdar och hantverkare. De anmälda aktörerna finns på Östgötadagarnas webbplats.
– Öppettiderna varierar och står på varje aktörs hemsida. En del har öppet under hela året och en del under sommaren, ungefär från mitten av juni och framåt, säger Ulrika Sundberg.
Hur besöksintresset sett ut hittills har hon svårt att svara på. Några mätningar har inte gjorts och enkäter kommer att göras i efterhand.

ÖSTGÖTADAGSBAKVERKET OCH det östgötska konsthantverket uteblir i år.
– Konsthantverket fick för få nomineringar. Bakverket är till för att man ska kunna smaka på det under Östgötadagarna och eftersom dagarna ställdes in valde vi också att inte ha med det.
Inför Östgötadagarna utses varje år också en landsbygdsstipendiat som får ta emot 10 000 kronor från Region Östergötland. Det priset kommer att delas ut den 21 augusti, och i år går det till Bo Axelsson, Ica Östra Husby.
Östgötadagarna återkommer i sin vanliga form med landsbygdsstipendiat, Östgötadagsbakverket och det östgötska konsthantverket igen nästa år.

PÅ STARTSIDAN JUST NU