Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-7-10 KL. 09:09

Östergötlands landskapsblomma - ett populärt ogräs

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Det är oftast i midsommartid som Östergötlands landskapsblomma blåklint börjar blomma. Den blåa lystern gör blomman populär, men faktum är att blåklinten faktiskt kan kallas för ogräs.

Östergötlands landskapsblomma - ett populärt ogräs
Blåklint. Foto:Anton Rimstedt.

Blåklint (Cyanus segetum) är en art i familjen korgblommiga växter och är Östergötlands landskapsblomma. Östgötatidningen tog hjälp av Kjell Antonsson, ordförande i föreningen Östergötlands flora, för att få mer kunskap och insikt om blåklinten.
– Det är en väldigt fin symbolart för Östergötland. Den är ganska talrik här, framför allt i slättlandskapet. Den är ett åkerogräs kan man säga, men det är ett väldigt vackert ogräs som många gillar. Ser man ett fält med blåklint så blir man ju riktigt glad, för den har den här lystern. Den blåa färgen är väldigt fin, säger Kjell Antonsson.

Blåklint är ett ettårigt åkerogräs som ofta dyker upp i åkerkanterna där man inte har sprutat med gift.
– Blåklinten trivs allra bäst ihop med råg men den dyker upp tillsammans med alla möjliga sädesslag faktiskt. Den har varit ett åkerogräs under väldigt lång tid i Sverige, under många hundra år, eller kanske till och med tusen år, berättar Kjell Antonsson.

I just Östgötatidningens bevakningsområde i västra Östergötland är blåklinten som vanligast. Så från och med midsommar har våra läsare goda chanser att få syn på blåklint.
– Den är gynnad av kalk, så där det finns mycket kalk i slättlandskapen i västra Östergötland, där finns det mycket blåklint, säger Kjell Antonsson.

Blåklint är historiskt en viktig symbolisk blomma, och det inte bara för Östergötland. Den är även sedan 1968 nationalblomma för Estland, partisymbol för Samlingspartiet i Finland och, som många säkert känner till, tidigare partisymbol för Liberalerna/Folkpartiet i Sverige. Blåklinten var också den svenska rösträttsrörelsens symbol.

Kjell Antonsson tycker att blåklint som symbol för Östergötland är passande.
– Jag tycker att det är ett alldeles utmärkt val av landskapsblomma. Östergötland tillhör de landskapen där blåklinten är som vanligast. Och den var ännu vanligare förr i världen, då var alla åkrar beklädda med blåklint, säger Kjell Antonsson.

Anton Rimstedt



Blåklint. Foto: Anton Rimstedt.



Blåklint intill några prästkragar. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU