Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-10 KL. 13:38

Ökat intresse för att skaffa hund

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Under juni, juli och augusti i år ökade antalet nya registrerade hundägare i landet med drygt fem procent jämfört med samma månader förra året, enligt statistik från Svenska kennelklubben.
– Det är så populärt att det knappt finns valpar att få tag i. Uppfödare har rapporterat om att de nästan fått stänga av sina telefoner för att det är sånt tryck. Vissa raser kan man då få vänta upp till ett år på, säger Viktoria Engström, ordförande i Östergötlands kennelklubb.

Ökat intresse för att skaffa hund
Golden retriever är en av de populäraste hundarna. Foto: Pixabay

De populäraste raserna är jakthundsraser, chihuahua, labrador retriever, golden retriever, schäfer och fransk bulldog.
Vanligtvis brukar sommarmånaderna vara den tid då flest skaffar hund och en trolig förklaring till det, enligt Viktoria, är att under semestern har man tid att vara hemma med en valp. nu har många extra mycket tid.
– Många som skaffar hund nu är nog familjer som har funderat på det länge, men som känt att det varit svårt att vara hemma så mycket som det krävs under den första tiden med en valp. När man nu jobbar hemifrån mer passar det att ta hand om en valp och sen kan den kanske följa med till jobbet, eller att man har någon annan som tar hand om den på dagarna, när den är större, säger hon.

HON TROR OCKSÅ att längtan efter sällskap nu då vi rekommenderas att begränsa våra sociala kontakter kan vara en anledning till att fler vill ha hund nu.
– En hund är en stor tröst. En hel del forskning visar också att hundägare mår bättre då man kommer ut flera gånger om dagen oavsett väder. Man skapar sociala kontakter när man träffar andra som är ute med sina hundar och barn som har möjlighet att växa upp med hund ges en stor möjlighet att utveckla empati och kärlek till andra, säger hon.
Att köpa hund är ett stort beslut. En hund lever länge och det är viktigt att välja en ras som passar familjen och att man kan ta hand om den under en lång tid, menar hon.
– Det finns en oro för sommarkattssyndromet - att det sen blir coronadjur som måste omplaceras, men samtidigt kostar det en del att skaffa och ha hund, så jag tror att många tänker igenom det och planerar för det.

NÄR DET NU är ont om valpar ser kennelklubben en ökad risk för att oseriösa säljare smugglar in hundar till Sverige och lurar människor.
– Se till så att det finns papper på att hunden är veterinärbesiktad, vaccinerad och att den har ett id-chip. Träffas inte på en parkering eller en tågstation - utan i valpens hemmiljö. Det är alltid bäst att köpa av en uppfödare och att man ser till så att man får träffa kullsyskon och valpens mamma i dess hemmiljö. Om inte inne så utomhus. Då får man se hur valpen vuxit upp, lever, och får en uppfattning om hur den kommer att bete sig i. Relationen med uppfödaren är viktig. Den kan ge mycket tips och råd i olika situationer som uppstår, speciellt om man är hundägare för första gången, säger hon.

Att tänka på innan man skaffar hund
* Tänk över vilken slags ras som passar dig/ er bäst utfrån hur era liv och intressen ser ut.
* Läs på om rasen.
* Hitta en uppfödare.
* Hälsa på valpen i dess hemmiljö.
* Se till att hunden är veterinärbesiktigad och att vaccinationsintyg finns med vid köpet.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter