Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-10-29 KL. 10:09

Nu kan man låna och skänka sportprylar i Motala

Av Carolina Fransson

MOTALA. Hockeyutrustning, snowracers och slalompjäxor. Detta, och mycket mer, finns på nyöppnade Fritidsbanken i Motala. Fritidsbanken är ett slags sport- och friluftsbibliotek som finns på över 100 platser runtom i landet och dit man kan skänka begagnade prylar.

Nu kan man låna och skänka sportprylar i Motala
Skridskor är något som motalaborna skänkt i stor utsträckning, berättar Stefan Svärd. Foto: Carolina Fransson

Stefan Svärd är butiksansvarig för Fritidsbanken i Motala och fritidsledare. Han tar emot i den rymliga lokalen som är en del av Luxors gamla tv-fabrik.
– Vi tittade på lite olika lokaler, men fastnade för den här lokalen för att man lätt kan ta sig hit med bil. Den passade också bra eftersom man ska göra hela området här till någon form av sportcenter i framtiden. Fastighetsägaren har renoverat alltihop och arbetsmarknadsenheten har byggt alla hyllplan. Vi har hur mycket utrymme som helst här och kommer att kunna ta emot mycket grejer, berättar han.

FRITIDSBANKEN STARTADE i den lilla värmländska orten Deje 2013. Visionen är att det ska finnas en Fritidsbank i varje kommun i landet. I Östergötland finns det i Norrköping också. Vem eller vilka som startar upp Fritidsbanken lokalt ser olika ut, men oftast är kommunen lokal huvudman. Så är det i Motala.
– Vi är tre personer som jobbar här och vi driver butiken som Fritidsbanken drivs. Vi lånar ut grejer till kunder gratis i 14 dagar, säger Stefan.
Att forma butiken genom att välja vilka prylar som vara framme och hur mycket som ska vara framme tycker han är svårt.
– Vi kan höra vad de andra bankerna säger och gissa vad kunderna vill låna, men vi har ingen aning nu i början vad som kommer att efterfrågas mest just här.

UNDER VÅREN hade de insamlingsdriver där de tog emot prylar som motalaborna skänkte.
– Vi fick säkert in 2000 artiklar då. Sen får vi in saker hela tiden nu. Jag hoppas att vi har 5000 artiklar innan jag går i pension - eller 10 000 artiklar. Det finns ett jättebra återbrukstänk i det här och jag ser jättepositivt på det.
Vad har det då i störst utsträckning lämnats in?
– Det är allt. Vi har fått snowboardar, kickboardar, skidor, skridskor, tennisrack - en väldig bredd. Men kanske mest skridskor.
– Sen kan Fritidsbankerna också låna utrustning av varandra, tillägger han.

FRITIDSBANKEN I MOTALA har ett ben till att stå på förutom butiken.
– Det är det som står därute, säger Stefan, och pekar på en husbil som står utanför lokalen.
– I den åker vi ut till dem som efterfrågar oss - det kan vara marknader, äldreomsorg, föreningar och andra former av organisationer. Är det någon aktivitet - som kul med boll eller fotbollsskola till exempel - kan vi vara där. Vi besöker också skolor och kan vara på plats under rastverksamhet, låna ut grejer och jobba med samarbetsövningar.

STEFAN TROR ATT långt fler än personer i Motala med omnejd kommer att komma till Fritidsbanken och till platser de besöker.
– Personer som semestrar i Motala och som glömt golfklubborna till exempel kan låna klubbor här. Vi har jättefina ryggsäckar och annan friluftsutrustning om man ska ut och vandra på Omberg. I somras var vi nere i Varamon och då var det personer från Örebro som kände igen oss, för Fritidsbanken finns ju i Örebro också, och de frågade vad vi hade att låna ut. De hade glömt sina freesbees och strandrack och tyckte att det var perfekt att låna från oss.
Att bara komma hit är också en upplevelse i sig. I lokalen finns gott om platser att slå sig ner på och runt hyllorna kan man ta sig via en minigolfbana.
– Minigolfbanan är en kopia av den som är nere i Varamon. De som kommer hit kommer att kunna gå ett varv och spela, säger han.


Stefan Svärd är butiksansvarig för Fritidsbanken i Motala. Foto: Carolina Fransson



Fritidsbanken i Motala är den andra av två som finns i Östergötland. Sedan 2017 finns en i Norrköping också. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU