Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-27 KL. 21:32

"Man får klura ut om man känner igen dem"

Av Carolina Fransson

VADSTENA. Ditåt. Så heter det nya konstverk som pryder en vägg i kommunhuset i Vadstena. Det är Linn Marie Carlehed som skapat det.


Linn Marie Carlehed under skapandet av konstverket. Foto: Privat

Linn Marie Carlehed är konstnär och kulturarbetare i Vadstena. Hon är sekreterare för Vadstena konstrunda samt medlem i Kulturförgreningen Ugglan i Vadstena och konstnärsgrupperna Artumult och Konst för mänskliga rättigheter.

JUST NU ÄR HON aktuell med ett konstverk på en vägg i förbindelsegången i kommunhusets källare.
– Det var Markus Lindberg, som är kultur- och fritidsstrateg i kommunen, som frågade mig. Han var tidigare chef på klostermuseet där jag haft en utställning och han tänkte sig att det skulle vara vackert med min konst på den här väggen, säger Linn Marie.
– Det känns stort. Det här är ju något som kommer att hänga här ett tag. Jag önskar att min morfar och mormor, som är borta nu, hade fått se det. De var mina idoler och båda var väldigt populära här i Vadstena medan de levde. Mormor var alltid full av energi och gav ofta komplimanger. Hon hade varit entusiastisk och lyrisk över det här. Morfar hann jag aldrig träffa, men han hade nog också varit stolt. Han kämpade för att Vadstena skulle bli en egen kommun, och det gick precis i genom när han dog, fortsätter hon.

KONSTVERKET HON GJORT i kommunhuset blev färdigt i mitten av januari. Hon har målat och skulpterat tolv människor som har Vadstenaanknytning eller är goda förebilder, enligt henne. Hon har också smugit in en råka, som är hennes signum, i reliefen.
– Jag lät inspirationen flöda och det var härligt att få en hel vägg. Väggmålningen med relieferna blev klar på ganska kort tid. Jag grundade med färg, vilket tog en halv dag. Sedan satte jag upp alla figurer, och det tog två dagar. Jag gör allting på plats, berättar hon.

VILKA PERSONERNA ska föreställa vill hon inte avslöja.
– Jag vill att det ska vara lite hemligt och att man själv ska få klura ut om man känner igen dem. Det jag kan säga är att det är lite historiska personer. Minst hälften av dem har anknytning till Vadstena. De är mänskliga förebilder med drivkraft som inspirerar mig personligen och som jag tycker passar bra i ett kommunhus där samhällsbyggare vistas, säger hon.

STILMÄSSIGT ÄR DET likt det hon gjort tidigare, men hon har aldrig gjort någon väggrelief innan så det har varit nytt. Alla personerna hon gjort är på väg åt ett håll.
– De är på väg mot kafeterian och jag tyckte att det var lite roligt för vi är extremt bra på att fika i Sverige - det är en del av vår kultur. Reliefen har också en symbolisk titel - att alla är på väg framåt. En person pekar åt ett håll. Det är "ditåt" och reliefen har fått namnet efter det, säger hon.
Hon har skrivit att målningen är gjord 2020/2021. Hon har också velat gestalta tiden då, när vaccinet mot coronaviruset precis kommit med en ljusning i kampen mot sjukdomen, med ett gipsat kastat munskydd.

LINN MARIES konst i kommunhuset finansieras genom Vadstena kommuns extra coronastöd till kulturen i kommunen.


Konstverket är daterat till tiden då det gjordes och under den texten ligger ett kastat munskydd som symboliserar den tiden. Foto: PrivatTvå av de tolv personerna. Vilka de är får man gissa sig till. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-4 KL. 09:07

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar

Denna dag har den vita vintern plötsligt gått in i något brunskiftande vårliknande tillstånd.

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-3 KL. 00:22

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland

"Jag vill hedra alla som har röstat på mig".

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:40

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser

"Jag tog fram min telefon och filmade lite spontant"

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:20

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras

Rickard Lundin: "Vi vaccinerar så fort vi kan och anpassar hela tiden planerna efter vilket vaccin vi får"

Fler nyheter