Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-29 KL. 11:45

Lär dig allt om jordgubbar

Av Lotta Hofström

De svenska jordgubbarna är syrligt friska och ofta ganska söta i smaken – beroende på vilken sort och vilket mognadsstadie jordgubben är i, förstås.
Här kommer information om ett av de somrigaste bären – jordgubben!

Lär dig allt om jordgubbar
Kyliga nordiska nätter är en av hemligheterna med den speciella smaken hos våra svenska bär, menar Bärfrämjandet. Foto: Pixabay


Kyliga nordiska nätter är en av hemligheterna med den speciella smaken hos våra svenska bär, menar Bärfrämjandet. Smaken beror på de sorter som odlas i Sverige men också på långa, ljusa sommardagar och svala nätter.

Den svenska säsongen för jordgubbar är maj till september; på grund av utvecklad odlingsteknik, odling i växthus och ljusa plasttunnlar har den svenska jordgubbssäsongen kunnat förlängas.
De frilandsodlade har däremot säsong i juni till augusti.

När det kommer till näringen anses jordgubbar vara hälsosamma. De innehåller en hel del antioxidanter, inte minst vitamin C. Bären är även rika på ellagsyra, som har visat sig ha skyddande effekt mot cancer och ett visst förebyggande skydd mot UV-strålning – och därmed även mot rynkor..!

Ämnet som ger jordgubbarna den röda färgen heter antocyanin, vars effekt ökar med mognadsgraden. Ju mer röd gubben är, desto mer antioxidanter. Mogna jordgubbar anses därför minska bland annat kolesterolets inverkan på blodkärlen. En portion, 125 gram, ger 25 procent av dagsbehovet av folsyra.

Förvaring
Färska förvaras bäst osnoppade i kylskåp. Smaken anses dock vara bäst när de är rumstempererade.


I Sverige finns olika sorters jordgubbar som varierar i smak, utseende och mognadstid.
Här är några sorter:

Polka
Mörkt röd och ganska fast. Medelstora till stora bär. Odlas för lokal försäljning och självplock.

Honeoye
“Generöst sött och friskt med mycket bärsmak”
Små till medelstora hjärtformade bär med rondör. Färgen är djupt mörkröd.
Generös, maffig och parfymerad doft. Bäret smakar av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron. Sötman är intensiv med en uns mylla och kallt te. Mjukt och flödande saftigt bär med välintegrerad friskhet.

Florence
“Ett bär som på alla vis uppfyller våra förväntningar på hur en god jordgubbe ska vara”
Stora, pompösa och klassiskt hjärtformade bär, med en klarröd färg. Doft och smak är stor och nyansrik med solmognad, bergamott, morgondagg, te och nyslaget gräs. Friskheten är hög och ger bäret en rak och ståtlig ryggrad. Sötman är intensiv med honungstoner och söt, fet grädde. Ett nyansrikt, klassiskt gott bär där sötma, aromer och friskhet är i fin balans.

Sonata
“Ljusrött, knubbigt, saftigt bär med mycket friskhet”
Stora, breda och knubbigt runda bär. Färgen är ljusröd med inslag av orange. Fröna lyser tydligt i limegrönt. Doften är rak och ren med en hög distinkt friskhet av citrusfrukt och röda äpplen. Sött bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska. Ett mjukt, saftigt bär med något torrare och fastare kött.

Flair
“Oerhört smakfullt med elegans och sting”
Stora, hjärtformade och rundknubbiga bär med stor bladhatt och tydliga limegröna frö. Ett djupt mörkrött bär med stor parfymerad doft av smultron, champagne, vårgrönska och mylla. Elegans. Fruktköttet är spänstigt och smakar mycket. Återigen lyx och elegans med smultron och champagne. Ett bär med höga smaker och fin balans mellan friskhet och sötma.

Rumba
"Ett bär som på ett charmigt vis är för mycket och ohämmat tar för sig både i bredd och längd"
Årets jätte med stora gigantiska bred knubbiga hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doft och smak är mörk, maffig med solvarma sötmogna smultron och honung. Ett köttigt saftigt bär med drypande sötsyrlig smak. Eftersmaken hänger kvar i munnen.

Källa: Bärfrämjandet



Vad är mer somrigt än nyplockade jordgubbar? Foto: Pixabay


JORDGUBBSHISTORIA
Vår jordgubbe, Fragaria x ananassa, är en hybrid som troligen uppkom mellan 1730 och 1740 i nordvästra Frankrike.
Fransmännen var mycket förtjusta i smultron och på 1500-talet började de odla de lite större nordamerikanska scharlakanssmultronen.

På 1720-talet var Amédée-François Frézier i Sydamerika på militäruppdrag. Med sig tillbaka hade han fem plantor av jättesmultron från Chile. Men då plantorna var honplantor utvecklades inte de stora bären. Då kom någon på idén om att plantera scharlakanssmultron intill jättesmultron så kunde den förra pollinera den senare, och då kom jordgubben till.

Till Sverige kom jordgubben i slutet av 1700-talet, men kallades då ananassmultron. Namnet jordgubbe var upptaget för parksmultron.
Sedan dess har förädling av jordgubbarna pågått, bland annat för att få större, friskare och fastare bär.

Källa: Bärfrämjandet

PÅ STARTSIDAN JUST NU