ÖSTERGÖTLAND 2021-2-25 KL. 08:25

Historiskt många lodjur i Östergötland – och fler vargar kan flyttas in i länet

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Årets inventering av lodjur pågår fortfarande, men redan nu kan länstyrelsen konstatera ett rekord i antal föryngringar. Varg är som bekant inte lika vanligt förekommande i Östergötland, men fler kan det bli i framtiden.

Historiskt många lodjur i Östergötland – och fler vargar kan flyttas in i länet
Det är lättare att spåra lodjur när vintrarna är mer snörika. Lodjuren på bilden är inte från Östergötland. Foto: Pixabay.

Inventeringen av lodjur i Östergötland pågår fram till sista februari.
– Enligt vad vi vet nu så är det tolv föryngringar i länet. De flesta är i södra delen av länet, i Boxholm, Kinda och Ödeshög. Men även uppe kring Motala och ner mot Roxen, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

Den snöiga vintern har gjort det lättare att spåra lodjur och andra djur, därför vet man inte säkert om det faktiskt är fler djur än till exempel ifjol, eller om det bara är fler som har kunnat spåras.

Uppskattningen från länsstyrelsens sida är att det finns ungefär 66 lodjur totalt i länet. Många lodjur rör sig i områden kring Malexander, Västra Harg och Strålsnäs.

– Det är såklart kul att få se fler lodjur och spår och så vidare, samtidigt kan vi se en del skador på tamdjur, att de tar får och så, svarar Mia Kjällander på frågan vad det blir för konsekvenser av att lodjuren blir fler i Östergötland.

Även i Långbogenreviret norr om Roxen finns det lo, även om området först och främst förknippas med vargarna som håller till där.

– Revirhanen är kvar, sedan har vi en tik som föddes 2019 och så är det fyra valpar som är födda 2020 som också är kvar i reviret, säger Mia Kjällander.

Reviret breder ut sig där kommunerna Motala, Finspång, Linköping och Norrköping möts. Och vargarna rör sig ofta i trakterna kring Borensberg.

Det kan dessutom bli aktuellt att plantera in ytterligare varg i Östergötland i framtiden, stod det klart för en tid sedan.
– Vi har fått ett regeringsuppdrag att vi ska redovisa ett område dit det kan vara lämpligt att flytta en varg till. Om det kommer någon uppe i renbetesland som man vill flytta på, säger Mia Kjällander, vilthandläggaren på länsstyrelsen.

Beror en sån eventuell flytt både på att man vill skydda renarna i norr och på att man vill ha in nytt blod för att motverka inavel?

– Ja, precis. Genetiken är ju väldigt dålig i den vargstammen vi har, så den behöver invandrande vargar, från till exempel Finland och Ryssland, med jämna mellanrum.

Anton Rimstedt



Det kan bli aktuellt att flytta in varg norrifrån till Östergötland i framtiden. Vargen på bilden är inte en av vargarna i Långbogenreviret. Foto: Pixabay.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Klik venligst
En beroendeframkallande sport
MJÖLBY 2025-6-17 KL. 12:13

En beroendeframkallande sport

Gemenskapen lika viktig

Dyker för snabbare insats
MOTALA 2025-5-20 KL. 09:00

Dyker för snabbare insats

Först i länet med metoden

Stadsloppet lockade stora och små löpare
MJÖLBY 2025-5-13 KL. 11:30

Stadsloppet lockade stora och små löpare

Många barn sprang – deltagarrekord igen

Josefin utvecklar smarta bandage
VADSTENA 2025-5-6 KL. 07:00

Josefin utvecklar smarta bandage

Ny produkt ska hjälpa patienter med trycket

Fokusmässan blev en familjefest
MJÖLBY 2025-4-15 KL. 16:20

Fokusmässan blev en familjefest

Morgan Sehlstedt: ”Total succé”

Fler nyheter