Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-12-18 KL. 10:00

Fler kan ta del av Västra Hargs torphistoria i trädgård med fakta

Av Carolina Fransson

VÄSTRA HARG. I Västra Harg finns resterna av flera gamla torp att titta på. Att ta sig till dem är dock inte alltid så lätt. Vägen är inte så lättframkomlig. Därför har man nu byggt upp en trädgård där det går att titta på växter som växte utanför torpen på den tid då de var bebodda och i trädgården hittar man också information om några av alla de torp som funnits i bygden. Detta ska göra det tillgängligt för alla att ta del av en del av bygdens historia, enligt Anneli V Friberg, initiativtagare till trädgården.

Fler kan ta del av Västra Hargs torphistoria i trädgård med fakta
Det finns en särskild plats i trädgården som fokuserar på dofter. Här växer till exempel temynta, berättar Anneli. Foto: Carolina Fransson

Hembygdsföreningen i Västra Harg har under många års tid anordnat torpvandringar där grupper samlas och guidas till något av de övergivna torpen. Under den guidade turen stannar man också och fikar och pratar. Det var under en sådan vandring som Anneli, då medlem i styrelsen för Hembygdsföreningen, fick idén om den trädgård som nu vuxit fram.
– Jag fick idén våren 2019. När jag gick torpvandringen upplevde jag att den var väldigt uppskattad, men vandringen var lite svårtillgänglig för äldre och för personer med funktionshinder. Jag tyckte det var synd att inte alla så lätt kunde ta del av historien, så jag skrev i hop projektidén om den här trädgården tillsammans med styrelsen och föreningen och vi och ansökte om bidrag till den från Riksantikvarieämbetet, förklarar hon.

HEMBYGDSFÖRENINGEN BEVILJADES ett bidrag på 300 000 kronor och det gjorde det möjligt att anlägga den. Carina Jonsson, som tidigare arbetat för hembygdsföreningen i Skänninge och som är utbildad arkeolog och lärare, har varit anställd i projektet och gjort majoriteten av research, texter och drivit projektet framåt. Bygdens befolkning har hjälpt till och skänkt växter, snickrat lådor, fyllt på jord med mera.
– Många har bidragit och hjälpt till med att fixa i trädgården. Det har engagerat över generationsgränserna. Det är väldigt härligt. Det finns mycket olika kunskaper i bygden; alltifrån kunskap om växter, historien till praktiska kunskaper. Det är kul att vi på det här sättet har kunnat göra något tillsammans, och som också lever kvar, säger Anneli.

PLATSEN SOM trädgården ligger på var från början bara en kulle med sten och träd. Den användes inte till någonting. Nu är där en grusplan som det är lätt att ta sig fram på.
– Man hittar information om 14 av alla de hundratals torp som funnits här och de torpväxter som fanns vid torpen. Vi har planterat torpväxter så det är något som blommar under hela säsongen. Här finns också foton av dem som levde i torpen och foton på växterna. Jag själv, som bara bott i Västra Harg sen 2015, gillar blommor och tycker att det är intressant att lära mig om bygdens historia, tycker att det här är väldigt roligt. Och också att man kan komma hit året runt, säger hon.


Kärleksört är en av alla torpväxter som visas. Foto: Privat



Trädgården sommartid. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU