Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-3-23 KL. 16:56

Elever jobbar enligt schema på distans och examineras på skolan

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Den 17 mars meddelade Sveriges statsminister Stefan Löfven, tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström och Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens att undervisningen på landets gymnasieskolor rekommenderas övergå till distansundervisning för att minska smittspridningen av Covid- 19. På bara en dag skulle detta ske och personalen på skolorna fick tänka till snabbt kring hur detta skulle kunna lösas rent praktiskt. Vi har pratat med rektorer vid två av länets gymnasieskolor, Dackeskolan i Mjölby och Platengymnasiet i Motala, om hur de har gjort.

Elever jobbar enligt schema på distans och examineras på skolan
Dackeskolan i Mjölby är en av landets alla gymnasieskolor som nu övergått till distansundervisning. Foto: Lotta Hofström

Fredrik Einvall är rektor på Fordons- och transportprogrammet, industritekniska programmet och restaurang- och livsmedelsprogrammet, på Dackeskolan. Han berättar att skolan startade de första dagarna med att eleverna fick jobba enligt schema på distans. Den här veckan är man också i gång med fjärrundervisning.
– Vi har suttit i många möten och kommit fram till att det går att läsa mycket teoretiskt hemifrån - svetsteori, fordonsteori och livsmedelsteori till exempel. Sen har vi vissa praktiska moment på våra program där vi nog måste frångå distansundervisningen och ta in små grupper i taget för att kunna examinera våra elever, säger han.

DACKESKOLAN kommunicerar med eleverna genom Google meet och Google Classroom.
– Vi hade lite tur i oturen att det här hände nu och inte för tio år sedan. För tio år sedan fanns inte alls samma tekniska möjligheter. Vi har helt vanliga lektioner nu, med närvaro och att man måste anmäla om man är sjuk. Vi är så enormt imponerade av vår personal som på två dagar hann tänka så kloka tankar, testköra lektioner och skapa grupper. Det här har skett så snabbt efter det här beskedet, säger Fredrik Einvall.
Odd Levinsson är rektor på naturvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet och riksidrottsgymnasiet på Platengymnasiet i Motala.
– Våra elever läser enligt ordinarie schema i Teams, som är den plattform vi har. Läraren schemalägger lektionerna och alla ska logga in fem minuter före lektionen börjar. Hittills har det fungerat väldigt bra. Det har bara varit lite tekniska problem, som inställningar av ljud och bild, säger han.

SKOLORNA ERBJUDER hjälp till elever som har lite svårare att hitta disciplin till distansstudier.
– Ja vi har en plan där. Handledning av elever sker först och främst digitalt. Sedan har vi möjlighet att ta emot enskilda elever på skolan vid behov, säger Odd Levinsson. – Vi har obligatorisk närvaro och ser vilka elever som inte är på plats. De allra flesta dyker upp. Vi har stöd som eleverna kan få. De kan ta hjälp av en studiecoach och elevhälsan finns på plats där eleverna kan träffa kuratorer. Sen har vi ett resursteam där elever med särskilda behov kan får hjälp, säger Fredrik Einvall.
Vad har de vanligaste frågorna varit från föräldrar och elever till er angående den här omställningen man nu tvingats göra?
– De vanligaste frågorna har varit från elever och det har varit tekniska frågor och om material. Alla elever har sin egen dator och de har fått ta hem både dator och läromedel. Är det någon som saknar något kan man komma och hämta det på skolan, säger Odd Levinsson.
– En del är oroliga för att bli sjuka och att inte klara examenskraven, men vi har stor förståelse från föräldrar och elever i den situationen som är nu och att vi inte har svar på alla frågor just nu, säger Fredrik Ei
FRÅGOR KRING STUDENTEN och studentfirandet har också kommit.
– Det ligger långt fram och vi har ingen spåkula över hur det kan se ut, men det är klart att elever har uttryckt att tänk om vi inte får ha någon studentbal. Och det lider vi verkligen med dem om för det är ju en once in a lifetime, säger Fredrik Einvall.
– Vi vet ju inte hur långvarigt det här blir. Just nu är allt fokus på distansundervisningen, sen får vi planera för studentexamen, säger Odd Levinsson.

PÅ STARTSIDAN JUST NU