Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-3-6 KL. 12:29

Det Corona-hamstrar östgötarna

Av Lotta Hofström

ÖSTERGÖTLAND. Butikshyllor som gapar tomma och konserver, torrvaror och handsprit som tar slut hos leverantör. Nu bunkrar östgötarna varor med anledning av Coronaviruset.

Det Corona-hamstrar östgötarna
Victor Törnqvist är Ica-handlare i Borensberg. Här gapar hyllor tomma. Foto: Privat

Victor Törnqvist som är Ica-handlare i Borensberg berättar att i hans butik har varor, som inte annars brukar gå åt, nu plötsligt sålts i mängder.
– Jag upplever att det har eskalerat under sista veckan. Vi har sålt betydligt mer än normalt av konserver, alkogel, torrvaror, pasta och den typen av varor. Jästen är slut, säger Victor Törnqvist.

HAN berättar att bunkrandet började försiktigt för en vecka sedan. Då berättade kunder för honom att de nu, med anledningen av Coronaviruset, såg till att ha lite extra torrvaror hemma. I torsdags denna vecka kunde Victor Törnqvist se att hamstringen tog fart på allvar. Konserver av alla de slag har nu sålts mer än någonsin och flera sorter är slut hos leverantörerna, berättar han.

VICTOR TÖRNQVIST upplever inte att kunder fyller upp kundvagnarna, snarare att de flesta kanske "tar en extra”.
– Och man kanske köper grejer som man inte brukar handla, som köttbullar i gräddsås på konserv. Det är ingen storsäljare normalt sett – men är nu slut hos leverantör, säger han.

HAN spår i nuläget inte att hamstrandet på grund av Coronaviruset kommer att ha några större konsekvenser för matbutikerna; just nu handlar det mest om att tomma hyllor resulterar i utebliven försäljning.
– Men det är en tankeställare. Vi är beroende av ett konstant flöde i leveranserna. Vi har normalt sett inget överlager. Just nu är det inget hot, men man märker hur sårbart det är. Utan leveranser dröjer det inte många veckor innan det gapar tomt på samtliga hyllor, säger han.


"Vi har sålt betydligt mer än normalt av konserver, alkogel, torrvaror, pasta och den typen av varor. Jästen är slut", säger Ica-handlaren Victor Törnqvist.


Coronaviruset
Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s sammanställning den 5 mars har 95 315 fall av covid-19 rapporterats och 3 282 personer avlidit med infektionen (3 015 av dessa har avlidit i Kina).

Om du har besökt länder med utbrott av coronaviruset och får influensaliknande symtom efter hemkomsten bör du ta telefonkontakt med sjukvården via 1177, enligt Region Östergötland. Du bör också ringa 1177 om du varit i kontakt med någon som har coronaviruset inom senaste 14 dagarna.
Ring 1177 om du besökt dessa länder inom senaste 14 dagarna: Kina, Hongkong, Iran, Sydkorea, norra Italien.

Du ska inte åka direkt till en mottagning, då det finns rutiner för hur en coronasmittad ska tas om hand.

Den som har allmänna frågor om coronaviruset Covid-19 kan ringa det nationella informationsnumret 113 13.

De flesta smittade blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva, men vissa får allvarligare sjukdom som lunginflammation.

Coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar – så kallad droppsmitta. Den som är sjuk ska stanna hemma.

Källa: Folkhälsomyndigheten

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 09:02

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Vadstenaevenemang inställt
VADSTENA 2020-7-3 KL. 09:00

Vadstenaevenemang inställt

Hantverksdagar blev kulturvandring – och tillslut ingenting.

Upptäck Vadstena – i gratisapp
VADSTENA 2020-7-3 KL. 08:56

Upptäck Vadstena – i gratisapp

"Det blippar i mobiltelefonen när man är på rätt ställe"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-2 KL. 16:25

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Satsning på bistromat med Vätternutsikt
ÖDESHÖG 2020-7-1 KL. 09:16

Satsning på bistromat med Vätternutsikt

"Nu är arrendet påskrivet så det är bara att köra!"

Fler nyheter