Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-2-27 KL. 08:00

Därför får du nytt postnummer

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Den 2 mars får många östgötar ny postadress. Postnummer som börjar med 590 kommer att stängas på flera orter och några som berörs är boende i Boxholm, Mantorp, Väderstad, Borensberg, Klockrike, Tjällmo och Fornåsa.

Därför får du nytt postnummer
Boende i bland annat Väderstad berörs av ändringen. Foto: Carolina Fransson

Anledningen till att postnumren ändras är att sorteringen av posten ska bli mer effektiv.
– När postnummersystemet skapades 1968 hade det en struktur där flera orter hade 590 som tre första siffror. 590xx var desamma för en hel ort, oavsett om det var bostadsadresser, boxadresser eller svarspost. Vi, och andra postoperatörer, använder i dag de tre första siffrorna som geografisk indelning. I det gamla systemet har det varit en geografisk struktur med 590-nummer på många orter. Nu gör vi en förfining av systemet med bättre möjligheter till sortering, berättar Tommy Jonsson, produktionsspecialist på Postnord. ?

SKATTEVERKET FÅR den nya adressen automatiskt och uppdaterar folkbokföringsregistret samma dag som det nya postnumret börjar gälla. På så sätt får också andra myndigheter reda på den nya adressen. Statens personadressregister, SPAR, aviseras också om den nya adressen. De flesta stora banker, försäkringsbolag kreditupplysningsföretag och tidningar uppdaterar sina kundregister hos SPAR, så de flesta berörda behöver inte göra någonting i samband med att postnumren byts.

– Det räcker med att man meddelar sitt nya postnummer till släkt, vänner och avsändare som återkommande använder det gamla postnumret, säger Tommy Jonsson.

PRIVATPERSONER SOM HAR har den nya adressen som särskild postadress eller box som särskild postadress måste kontakta Skatteverket eller Svensk Adressändring för att ändringen ska komma in i folkbokföringen. Företag måste också uppdatera adressen i det centrala företagsregistret, exempelvis genom Bolagsverkets webbplats.

Tommy Jonsson försäkrar att ingen post kommer att försvinna i samband med postnummerbytena.

– Under en övergångstid kommer det att delas ut post till det gamla postnumret också, men det är bra om man nu är uppmärksam på brev man får med det gamla numret och ser till att meddela avsändaren sin nya adress. I dag handlar vi mycket över nätet och kanske fyllde vi i våra uppgifter där för länge sen. En bra idé är att se över så att de uppgifter man fyllt i där stämmer, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter