Camilla skriver om digitalt utanförskap
Av Carolina Fransson
BOXHOLM. Camilla Dahlson är uppvuxen i Boxholm och det är här, i trakten kring Sommen, hennes feel good-romanserie utspelar sig. Hon har precis släppt den tredje boken i serien - Höst vid Sommen - och i den har hon valt att lyfta digitalt utanförskap.
Camilla Dahlson. Foto: Pressbild
– Jag har en del äldre släktingar som inte har någon smartphone och jag upplever att det många gånger förutsätts att man har det i dag. Här i Jönköping är det till exempel svårt att åka buss om man inte har det. Det förutsätts också ofta att barn har smartphones, men det är inte heller alla som har det. De som inte har smartphones är ganska många och de har inte alltid så starka röster. Därför ville jag skriva om det, förklarar hon.
Höst vid Sommen handlar om reportern Vanja som arbetar på en dagstidning och som tycker att det är jobbigt med den digitala utvecklingen. Hon vill egentligen bara skriva. Beskedet från hennes chefer är att jobba digitalt eller att bli uppsagd. Vanja kör till Svalarps gårds bed & breakfast, där Disa från den första boken Sommar vid Sommen arbetar, för att få tid att tänka och fatta ett beslut om jobbet.
– Min karaktär är en reporter som ändå lever i en digital värld, men jag ville skriva om henne för att berätta om olika yrkesgrupper i mina böcker och för att visa att det digitala kan vara något som alla kan tycka är lite jobbigt i bland, säger Camilla.
HON HAR HUNNIT släppa fyra böcker på knappt två år. Förra året kom Sommar vid Sommen och Vinter vid Sommen. I vår kommer Vår vid Sommen.
– Jag började egentligen skriva på den första boken, Sommar vid Sommen, redan 2016. Tanken var först att det bara skulle bli den, men så frågade förlaget om jag ville skriva en Vinter vid Sommen också och jag hade ett manus som passade bra till den klart - ett manus som utspelade sig vintertid och vid Sommen, säger hon.
Huvudpersonerna i böckerna består av kvinnor i olika åldrar och inom olika yrkesgrupper.
– Många böcker i dag handlar om unga personer och jag vill skriva om personer i lite olika åldrar, som alla kan identifiera sig med, säger hon.
I den sista boken är alla huvudpersonerna med på ett hörn och historierna knyts i hop.
CAMILLA BOR i dag utanför Jönköping, men har sin pappa kvar i Boxholm och flera släktingar och vänner i Östergötland. Hon besöker Boxholm och Östergötland några gånger per år och i bland när hon är här poppar det upp idéer om saker hon tar med i böckerna, men det är främst från sin egen barndom och ungdom hon hämtar inspiration. Böckerna är dock inte självbiografiska.
– Huvudpersonen i den första boken är visserligen ekonom, och det har jag varit tidigare, men jag plockar nog mer upp saker som jag hör och ser. Jag åker inte till Boxholm och Östergötland enbart för att researcha. I den sista boken skriver jag om gammelskogen utanför Boxholm, som har träd som är från 1777. Den miljön kände jag att jag ville ha med i min senaste bok. Och Boxholms bruksmuseum, som jag besökte för några år sedan, ville jag också att karaktärerna skulle gå till. Men annars utspelar sig det mesta på landet och kring Torpön, säger hon.
I DEN SISTA BOKEN i serien har hon valt att fokusera på relationer. Huvudpersonen i boken är en äldre kvinna som bor i Tranås. Kvinnan genomgår en sorgeprocess och går i tankarna om hon ska flytta till sin sommarstuga, som ligger vid boxholmssidan av Sommen, eller inte.
Camilla har bara redigering och korrekturläsning kvar för den. Kanske blir det fler böcker om karaktärerna längre fram.
– Man har ju börjat lära känna de här personerna lite nu. Får jag vila lite i från det här projektet med de här fyra böckerna så kanske jag börjar med en ny sen, säger hon.