Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-27 KL. 10:15

Borghamn – en stensäker idyll

Av Carolina Fransson

BORGHAMN. Borghamns stolthet har anor: stenindustrin grundades på medeltiden och den blomstrar än. Byn med den byggnadsminnesförklarade hamnen har också sin egen fiskare och en hemkär befolkning.

Borghamn – en stensäker idyll
Jimmy Gustavsson. Foto: Åke Karlsson

Jimmy Gustavsson var en gång Sveriges yngste fiskare.
– Jag var 16 år när jag började.
Han är ute nästan varje dag, bärgar hem den unika Vätternrödingen och annan eftertraktad fisk, röker och säljer i byns enda butik. Eller rättare sagt: säljer gör hustrun Camilla och dottern Anna.
Fångsten går snabbt åt.
– Även så här års tar den slut, det kommer folk långväga ifrån och handlar. I somras var det verkligen full fart.
Det kan Gerd Gustafsson – Borghamnsbo sedan 57 år tillbaka, pensionerad biblioteksassistent och verksam i hembygdsföreningens styrelse – skriva under på.
– Sommaren 2020 var det invasion! säger hon.
– Vi bybor fick vänta med att bada till i augusti när turisterna hade börjat återvända hemåt.

LIKT HÄSTHOLMEN och andra orter utmed Vätterstranden är Borghamn en attraktiv plats sommartid. Omberg lockar många och den forna lanthushållsskolan som nu är vandrarhem och kafé har genomgått en stor renovering, som pågår än.
Men så här års är det stilla. En fördel, tycker både Gerd och Jimmy.
– Naturen, sjön och friden är det fina med byn, säger Jimmy och Camilla håller med.
Och den där sammanhållningen som brukar komma på tal i småorter finns också här.
– Alla bryr sig, säger Gerd.
– Och vi är väldigt hemkära. På sistone har folk som flyttade härifrån för många år sedan börjat återvända. Det är ju en trend att yngre nu vill bo på landsbygden.
– Ja, till och med Vadstena känns för stort för många har jag hört, säger Jimmy.

FÖR NÅGRA ÅR SEDAN kände sig många Borghamnsbor bortglömda av kommunen. Det har ändrats.
Tim Ericsson driver tillsammans med sin far Borghamns Stenförädling och tycker att kontakten med kommunen har förbättrats väsentligt.
– De lyssnar på oss nu. En tid kändes det som om kommunen ville lägga ner Borghamn. Men folk började ställa krav, det kom nya politiker och allt blev annorlunda.
Men bristen på kommunikationer är densamma. Det är mer än tio år sedan busslinjen lades ner.
– Jag känner till en familj som kom hit men fick flytta för att de inte hade bil, berättar Jimmy.

Borghamn är en ort med många pensionärer, en ökande inflyttning och många pendlare. På Borghamns Stenförädling är det i stort sett bara Tim Ericsson och hans far som inte pendlar till ortens välkända företag.
Tim är född och uppväxt i byn.
– Jag flyttade och gick på snowboardgymnasium i Malung men har alltid vetat att jag skulle komma tillbaka.
För nio år sedan, när företaget gjorde något av en nystart, med modernisering av maskinparken, återvände Tim hem till Borghamn. Hustrun Eva fick han med sig, från Uppsala. Nu har familjen två barn, ett och fyra år gamla. Fyraåringen går i förskola i Rogslösa, där skolan, som lades ner för sex år sedan numera är förskola, ägd av ett föräldrakooperativ.
Och företaget, med 14 anställda, har fullt upp med tillverkning av byggsten till alla tänkbara projekt, som kyrkor och avancerade restaureringsprojekt. Nationalmuseum i Stockholm renoverades nyligen med Borghamnssten. Företaget har också gått i bräschen för att arbeta fossilfritt – och fått med sig hela stenindustribranschen.

Vad kan man sakna i Borghamn?
– Ett seniorboende, så att de äldre som vill lämna sina villor kan hyra en lägenhet utan att behöva flytta från byn, säger Tim och Gerd, som båda även saknar ett visst krogutbud under hela året.
– Ja, vi skulle ju ha en pub! I all enkelhet. Det vore väl inte så svårt att ordna, säger Gerd Gustafsson.


Sedan mitten av 1960-talet är Gerd Gustafsson trogen Borghamn. Hit kom hon till den dåvarande lanthushållsskolan. Foto: Åke Karlsson



Från Borghamn kommer eftertraktad och sällsynt vacker sten, efterfrågad för ibland exklusiva restaureringsarbeten på till exempel kyrkor. Foto: Åke Karlsson


Borghamn
• Borghamn ligger vid Vätterns strand, 14 kilometer sydväst om centralorten Vadstena. Här bor cirka 400 bofasta.
• Här finns en lanthandel, där lokalt fångad och rökt fisk säljs. I byn finns även bibliotek, tennisbana, museum, restaurang samt Borghamn Strand, i dag ett vandrarhem och under sommaren fik och restaurang inhyst i Vadstena kommuns största och äldsta byggnadsminne av industriell karaktär.
• I Borghamn har brutits kalksten sedan medeltiden. Flera historiska byggnader i närheten, som Alvastra kloster och både klostret och slottet i Vadstena byggdes med sten från Borghamn. Tre olika företag i byn arbetar idag med och kring brytning och bearbetning av sten.
• Hamnen och hela området mellan Ombergs norra fot och hamninfarten är byggnadsminnesförklarat.
• Ortsnamnet har ursprungligen syftat på en hamn i närheten av en fornborg.

PÅ STARTSIDAN JUST NU