Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-16 KL. 12:44

Barntatuering till insektsbett

Av Lotta Hofström

VÅRD. Barn kan ha svårt att lämna insektbetten ifred. Därför har Apoteket hjärtat tagit fram barntatueringar med motiv tillsammans med tatueraren Victoria Sundqvist. Låtsastatueringen klistras fast på bettet, som en påminnelse om att hålla kliande fingrar borta...

Barntatuering till insektsbett
Specialdesignade barntatueringar ska minska infekterade insektsbett. Foto. Apoteket Hjärtat


Insektsbett är sällan farliga men när barn kliar på dem kan de lätt bli infekterade. Men en fin tatuering - den vill nog inget barn klia sönder... Så tänker apotekskedjan som nu ger bort tatueringar som inkorporerar bettet i designen, utan att täcka det, för bästa möjliga läkning.

– Vi vet att det kan vara knepigt att få barn att inte klia på sina bett, och som förälder kan det vara svårt att alltid hålla koll. Förhoppningen är att tatueringarna ska hjälpa barnen att inte agera på impuls. Om betten ändå klias sönder är det bra att tvätta med lite sårtvätt eller tvål och ljummet vatten, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek hjärtat, i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att tatueringarna ska hjälpa barnen att inte agera på impuls. Foto: Apoteket Hjärtat


Tips och råd vid insektsbett:
• Försök undvika att klia! På apotek kan man hitta produkter som hjälper till att lindra den värsta klådan och på så vis undvika ytterligare infektioner. Alsolgel, hydrokortison och aloe vera kan lindra kliande bett, och milda bedövningssalvor kan också hjälpa. För barn över 12 år kan även antihistamin-/allergitabletter användas mot klådan.

• Var uppmärksam vid bett på känsliga ställen. Att vara allergisk mot insektsbett kan ibland vara riktigt farligt, detsamma gäller om man blir stucken i exempelvis tunga, svalg eller munhåla. Om allmäntillståndet försämras hastigt ska man söka vård direkt.

• Håll ett extra öga på flaskor och burkar. Insekter dras till söt dryck och då kan stick lätt uppstå i munnen vilket är farligare än på andra ställen av kroppen. Ska man vistas i ett insektstätt område är det bra att tänka på klädseln och använda långärmat och långbyxor.
Källa: Apotek hjärtat

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter