Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-11-10 KL. 06:00

Barnfattigdomen ökar i Sverige

Av Mia Karlsvärd

MOTALA. – Behovet har blivit så otroligt mycket större. Vi behöver hitta på mer för att samla in. Därför anordnar vi nu för första gången en välgörenhetskonsert, säger Therese Lundqvist grundare till välgörenhetsorganisationen Julänglar.

Barnfattigdomen ökar i Sverige
"Du är vår lilla julängel". De orden möts Therese Lundqvist av sedan starten. Så föddes namnet till organisationen Julänglar. Foto:Mia Karlsvärd

Julänglar började som en liten verksamhet för ett handfull mottagare av julklappar och julmat och har sedan starten för sex år sedan vuxit till att hjälpa närmare 1000 personer årligen i Motala och Vadstena kommun.
Rädda Barnen presenterar i en ny rapport att barnfattigdomen i Sverige har ökat. I rapporten påvisar de att en del av orsaken är höga bostadshyror, stora löneskillnader och skolsegregation.

THERESE LUNDQVIST MÖTER upp Östgötatidningen i Motala kyrka en solig höstdag. Här ska Julänglars första välgörenhetskonsert genomföras den 21 november.
–Vi har just nu många som har hamnat i ett utanförskap, särskilt unga. Jag ser också hur allvarlig situationen kan bli om man som inte ingår i det sociala spelet, säger Therese Lundqvist.
Festligheter som är självklara för andra barn och ungdomar blir en börda och innebär kostnader, pengar som man inte har. Som Halloweenfester, studenten och andra aktiviteter. Therese berättar om ungdomar som inte har råd med en mobiltelefon och då tappar möjligheten att kommunicera med sina vänner.
–Kravet i skolan med diverse aktiviteter skapar också ett stort tryck, säger hon.

INLEDNINGSVIS HJÄLPTE Julänglar familjer kring jul, nu stöttar organisationen familjer och barn året runt.
-Alla barn har inte de pengarna som behövs för att få vara delaktiga. Jag vill inte att man ska ta bort aktiviteterna men det är viktigt att man är medveten om att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar till att delta.

Har du några tips?
–I skolan kan man fråga elever och föräldrar om de har urvuxna kläder som de kan skänka till skolan inför Halloween exempelvis.
Therese säger också att det är viktigt att allt skolmaterial ingår i undervisningen.
–Det är inte meningen att det ska vara krav på att köpa teknisk utrustning som avancerade eller miniräknare i gymnasiet. Det måste kunna finnas rutiner i skolan att låna ut, precis som man gör med datorer. Skolans personal bör vara medvetna om att alla barn och ungdomar inte har samma ekonomi hemma. Respektive skolledning borde ha en plan för detta. Det ska vara självklart att inte ha krav på extra kostnader för enskilda elever, säger Therese Lundqvist.

ETT ANNAT TIPS är att ordna aktiviteter i skolan med teman där eleverna kan hitta saker hemma eller att man gör det till en gemensam sak att ordna material och kläder till respektive tema.
Hon säger att det i dag finns barn i både Vadstena och Motala kommuns alla skolor som får hjälp av Julänglar. Även kyrkorna, Stadsmissionen, Ria, socialförvaltningen och fritidsgårdar får hjälp av Julänglar.
–För mig är det viktigt att alla pengarna alltid går till de som behöver hjälp. Vi ska aldrig ha några mellanhänder eller anställda, detta är en ideell organisation fullt ut, berättar Therese Lundqvist.

HON BERÄTTAR OCKSÅ att hon får stor hjälp med det praktiska arbetet kring Julänglar av sin familj och vänner.
–Min pappa packar all julmaten och förra året var det 150 familjer som fick julmat hemlevererat.
Therese har under det senaste året sett en förändring. Det är inte bara barn som behöver hjälp. Sedan pandemin har fattiga pensionärer ökat markant.
–Deras högsta önskan är att få något varmt att ha på sig. Om det finns mat tar de gärna emot det också, men de är noga med att de vill att vi ska prioritera barnen.

EN ANNAN STOR GRUPP som behöver hjälp är ensamstående mammor.
–Det krävs otroligt lite för att hamna fel idag. Det är inga latmaskar utan kämpande mammor som behöver hjälp snabbt. De är ofta ensamma i sitt kämpande.
Hon berättar om en mamma med barn där det inte finns sängkläder till alla barnen. Att vinterkläder är för dem en lyx, det har de inte råd med.
–Förra vintern hade jag jättemånga ansökningar om vinterkläder.
Therese blir tyst och tittar mot solljuset i det stora fönstret i kyrkan.
–Jag blir rörd nu, jag och de som får hjälp är oerhört tacksamma över det stöd vi får från alla. Företag stora som små som skänker från sin verksamhet eller pengar. Skolklasser som delar med sig av sin klasskassa. Gåvor från privatpersoner. Äldre damer som stickar. Det är inte bara pengar som samlas in, berättar Therese Lundqvist.

Vad hoppas du i framtiden?
–Att samhället och skolan får mer resurser att förebygga den psykiska ohälsan bland våra barn och ungdomar och att pensionen höjs för de allra fattigaste pensionärerna. Min förhoppning om framtiden är trots allt att julänglar inte ska behöva finnas, säger Therese Lundqvist grundare till Julänglar.


-Den här konserten kommer i ett fint läge. Jag tror vi alla behöver känna en rofylld gemenskap, säger Therese Lundqvist, Julänglar.



Therese Lundqvist, Julänglar, ser fram emot välgörenhetskonserten i Motala kyrka den 21 november.


Julänglar arrangerar välgörenhetskonsert
• Den 21 november har Julänglar sin första välgörenhetskonsert i Motala kyrka klockan 16.00 och eventuellt en extrakonsert samma dag.
• Konserten är akustisk med musik framförd av Sofia Gustavsson, Jonni Andersson Ida Hjertén, Mats Lideborg, och Elin Moberg.
• Pengarna som samlas in går direkt till de som Julänglarnas hjälper.
• Det går också att följa konserten digitalt. Biljetter finns att köpa via Julänglars hemsida.

PÅ STARTSIDAN JUST NU