Klik venligst
BOXHOLM 2022-11-22 KL. 16:34

Nygammalt företag går bra igen

Av Mia Karlsvärd

BOXHOLM Företaget har bytt namn och har de senaste åren haft en orderingång utan dess like. Nu ser Swiss Steel Sweden AB fram emot en framtid med jämnare arbetstempo.

Nygammalt företag går bra igen
Jörgen Claesson har varit anställd sedan 1986 och har under dessa år haft varierande arbetsuppgifter. Foto: Mia Karlsvärd

–Vi hade några tuffa år, under perioden av Coronapandemi då blev det näst intill stopp i produktionen. Nu har det vänt och vi har i stället haft år med positivt resultat och riktigt bra orderingång, berättar Johan Thyni, vd på Swiss Steel Sweden AB, före detta Steeltec i Boxholm.

Sedan oktober månad heter företaget Swiss Steel Sweden AB. Dessförinnan hette företaget Steeltec. I Boxholm jobbar man med logistik, inköp, ekonomi, försäljning och lagerarbete. Företaget har funnits länge på orten, ända sedan 1800-talet men har under decennierna bytt namn och ägare flera gången.

När undertecknad senast besökte företaget var oron stor bland de anställda. Året var 2016 och företagsledningen hade beslutat att produktionen, kalldragningen av stålet inte längre skulle göras i Boxholm.
–Jag trodde då aldrig att företaget skulle bli kvar här i Boxholm, men nu rullar det på, säger Jörgen Claesson, samtidigt som han kapar stål i olika längder ute i den stora lagerbyggnaden.

Han har precis som många andra av de nu 22 anställda varit trogen företaget i många år. Jörgen Claesson har varit anställd sedan 1986 och har arbetat med olika arbetsuppgifter sedan dess.
–Nu hoppas jag att få vara kvar till pensionen, säger Jörgen Claesson.

Ute i den stora industribyggnaden där kalldragningen var, är det nu lager med stål i olika dimensioner. Högt upp i luften far traversen fram och tillbaka och staplar stålet som sedan kapas i längder efter kundernas önskemål.
–Här lagerhåller vi och bearbetar stål som vi sedan levererar till underleverantörer som i sin tur levererarmaterial till framför allt bilindustrin, berättar David Rosenlöf, logistikchef på Swiss Steel Sweden AB.

Det mesta av stålet som kapas efter kundens önskemål kommer från fabriken i Tyskland eller företagets tillverkning i Schweiz.

Vad gör Boxholm unikt?
–Vår erfarenhet, här har vi personal som arbetar i många år med stålet och vet hur produkten ska se ut för att våra kunder ska bli nöjda, säger Johan Thyni.
Han berättar att många av deras kunder finns i Gnosjöområdet, vilket innebär är att de kan få materialet snabbt.

Hur påverkar er tillverkning miljön?
–Man pratar om grönt stål och tack vare att vårt stålverk i Schweiz försörjs av vattenkraft har vi väldigt lågt co2-utsläpp. På stålverken i Tyskland är det lite högre, där är det mest kärnkraft men också gas och kol, berättar Johan Thyni.
De värsta koldioxidutsläppen från stålindustrin kommer framför allt från malmbaserat stål.
–Där är vi i framkant eftersom vi inte har malmproducerad produktion utan vår produktion är skrotbaserad, säger Johan Thyni.

Hur har det ökade elpriset påverkar er?

–Elpriserna påverkar oss inte direkt här. 2022 införde vi ett energitillägg på våra produkter, säger David Rosenlöf.
–Ja, det är så vi i stålbranschen hanterar de ökade elkostnaderna, säger Johan Thyni.

Vad tror ni om nästa år?
–2023 blir spännande. De sista månadernas orderingång har sett bra ut. Vi ser inga tecken på lågkonjunktur men mycket kommer hänga på energipriserna. Förutom att vi bytt namn har vi också en indelning med nya divisioner i företaget som gör att vi i Boxholm kan jobba bredare. Det ger oss ännu större möjligheter att sälja ännu mera stål framöver, säger Johan Thyni.

MIA KARLSVÄRD




Johan Thyni, vd på Swiss Steel Sweden AB i Boxholm. Goto: Mia Karlsvärd



På Swiss Steel Sweden AB i Boxholm lagerhåller de och bearbetar stål som sedan levereras till underleverantörer. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU