Klik venligst
VADSTENA 2021-12-28 KL. 07:04

Ylva hedrar 1200-talsdrottning med sin klädsel: "Vadstenabor hade mer lojalitet med Kung Valdemar"

Av Anton Rimstedt

VADSTENA. Ylva Hermansson Sköld är historisk guide i bland annat Vadstena. På kloster- och slottsområdena i Vadstena kan man se henne iförd en klädsel föreställande Drottning Helvig av Holstein, en kvinna som levde på 1200-talet och som mest är känd som Magnus Ladulås fru.

Ylva hedrar 1200-talsdrottning med sin klädsel:
Ylva Hermansson Sköld i dräkten som ska föreställa Helvig av Holsteins, när Ylva guidar på kloster- och slottsområdena i Vadstena. Foto: Maja Rimstedt.

– Egentligen är det omöjligt att säga så mycket om henne. Efter att vi kristnats var kvinnan en ägodel till mannen egentligen, säger Ylva Hermansson Sköld.

– I Vadstena blir det vid Kungapalatset där det nu är klostermuseum som jag talar om ursprunget och Bjälboätten. Där pratar jag om Biger Jarl och nämner Kung Valdemar. Jag har också nämnt något om hur man bodde och vad de gjorde i de olika salarna.

Vi träffade Ylva Hermansson Sköld för ungefär ett år sedan när hon guidade i Helvig av Holsteins kläder på klosterområdet i Vadstena. Hon berättade då om sin klädsel och om Magnus Ladulås koppling till Vadstena. Drygt ett år senare ringer Östgötatidningen upp Ylva för att få veta mer.

– Deras koppling till Vadstena var egentligen att Magnus släkt kom därifrån. Han var son till Birger Jarl som växte upp i Bjälbo. Han tillhörde Folkungaätten som hade sitt säte en mil utanför Vadstena på 1200-talet.

Men det var egentligen Magnus Ladulås bror Valdemar som mest förknippades med just Vadstena.

– Valdemar hade sitt ”säte” i Kungapalatset. Men man hör om huset redan 1268 då hans farbror skickar ett brev därifrån. Så det huset tillhörde släkten. Valdemar hade redan störtats av Magnus innan de gifte sig så jag tror inte att de hälsade på honom där…men det blev ju ett slott som lydde under kung Magnus Ladulås en period. Jag är dock tveksam till att han var där så mycket.

– Jag kan tänka mig att de som fanns i Vadstena hade mer lojalitet med Kung Valdemar, funderar Ylva Hermansson Sköld.

Som Vadstenaguide spelar hon aldrig teater, även att hon är utklädd, utan har en guidning med engagerat berättande. Och Ylva Hermansson Skölds engagemang är stort just för den svenska medeltiden.

– Det är viktigt att komma ihåg att allt vi kan säga om den här tiden är osäkert och mycket spekulation. Det är det som gör det så spännande. Vi har bara Erikskrönikan att gå på i princip och en del dokument. Och alla är ifrågasatta vad gäller sanningshalt. Man skrev om historier för att de skulle passa i strävan att vinna makt och ställning.

Vad som då är ännu svårare är att få reda på mycket kring kvinnornas roll under 1200- och 1300-talet. Ylva har försökt ta reda på så mycket hon bara kan om kvinnan hon ska "föreställa".

– Helvig av Holstein hade tysk börd och giftermålet var säkert en markering och ett sätt att knyta Sverige till Tyskland. Efter det fick Tyskland mer förankring i Sverige. Många tyskar bodde i Sverige som ni kanske vet. Kolla på Skänninges historia och hur vi byggde upp små städer enligt tyska mönster.

Helvig av Holstein föddes någon gång mellan 1255 och 1260, och dog någon gång mellan 1324 och 1326. Den 29 juli 1281 kröntes Helvig i Söderköping; detta var första gången en kunglig gemål kröntes i Sverige.

– Hon var mycket religiös och from och egentligen är det omöjligt att säga så mycket om henne. Efter att vi kristnats, var kvinnan en ägodel till mannen egentligen. Hon var 15 år yngre än Magnus Ladulås och födde honom väl sex barn tror jag. Så hon var nog mest ”med” där han fanns och födde barn, tog hand om familj, säger Ylva Hermansson Sköld.

– Jag valde att ha kostym som ska föreställa Helvigs eftersom jag också är guide i Arboga i Västmanland. Helvig fick Åkerbo härad i morgongåva. Och bodde vid tiden för sin död på gården Dåvö i Munktorp (Köping). Så hon har kopplingar även till den trakten. Det kändes som en bra grej att ha båda platserna som möjliga att guida i, i hennes kläder så att säga.

– Sedan vad det också en tanke att jag skulle kunna vara Sankta Ingrid i Skänninge eller Birgitta på Ulvåsa …men det föll lite på att dessa två nog aldrig var så där uppklädda och pråliga. Men det var tanken med klädvalet från början, berättar Ylva Hermansson Sköld.

Anton Rimstedt






PÅ STARTSIDAN JUST NU