Klik venligst
VADSTENA 2021-4-29 KL. 20:30

Vadstena kommun fördjupar samarbete med Mjölby – kommunerna ska ta vara på resurser

Av Anton Rimstedt

VADSTENA/MJÖLBY. Östgötatidningen har tidigare rapporterat om olika samarbeten kommuner emellan som underlättar för mindre kommuner som Vadstena, Boxholm och Ödeshög. Nu har Vadstena gett sig in i ett fördjupat samarbete med Mjölby kommun kring fjärrvärme och vattenförsörjning.

Vadstena kommun fördjupar samarbete med Mjölby – kommunerna ska ta vara på resurser
Tanken är att Vadstena ska "dela med sig" av Vättern till Mjölby. Foto: Arkiv.

Både forskare och politiker har tidigare uttryckt att det är nödvändigt för mindre kommuner som Vadstena att samarbeta och samverka med grannkommuner för att på sikt överleva som egen kommun. Och det är precis vad man nu gör när Vadstena kommun går in i ett fördjupat samarbete med Mjölby kommun kring fjärrvärme och vattenförsörjning.

Samarbetet inleddes redan hösten 2020 tillsammans med Mjölby-Svartådalen Energi (MSE), men på en digital pressträff i fredags presenterades ett fördjupat samarbete. Med på pressträffen fanns representanter från de båda kommunerna och från Mjölby-Svartådalen Energi.

Samarbetet innebär att Vadstena får tillgång till biobränsleproducerad värme från Mjölby kraftvärmeverk och Mjölby får tillgång till en alternativ vattentäkt.

– Vi tar nu ett kommunalt ansvar för fjärrvärmen vilket kommer att ge lägre och stabilare priser för Vadstenaborna över tid. Samtidigt öppnar det regionala samarbetet upp för nya möjliga satsningar inom en rad områden för viktig infrastruktur, säger Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vadstena kommun.

– Vi ser stora möjligheter med Vättern som en gemensam råvattentäkt för Vadstena och Mjölby. En lämplig plats för detta kan vara vid Nässja och det skulle säkerställa tillgången till färskvatten lång tid framöver, säger Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande i Mjölby kommun.
Stämningen på den digitala pressträffen var uppsluppen och alla aktörer, inklusive Fredrik Remneblad, vd för MSE, verkade både nöjda och stolta över det nya samarbetet.

Varför är det just de här två kommunerna som går in i ett sånt här samarbete?

– Båda kommunerna har att vinna på att samverka på det här sättet och vi har länge haft ett gott samarbete med Mjölby. Det är ett dialog mellan kommunerna som vi vet fungerar och det här avtalet är en ”win-win”, säger Peter Karlsson.

Cecilia Burenby håller med sin KSO-kollega.
– Det är verkligen en ”win-win”. Jag instämmer i att samarbete med Vadstena fungerar bra och att ha ytterligare en vattenväg ger trygghet för oss, säger Cecilia Burenby.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU