Efter skolskjutningen:
Av Sara Anderberg
VÄSTRA ÖSTERGÖTLAND – Nu är det extra viktigt att vi bryr oss om varandra och man bör inte vara rädd. Det säger Ödeshögs kommunalråd Jonas Andersson (M) efter den tragiska skolskjutningen i Örebro.
Jonas Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ödeshögs kommun, tog beslut om att hissa flaggan utanför kommunhuset på halv stång dagen efter skolskjutningen i Örebro. Foto: Elin Elderud
Överallt i Sverige frågar sig människor hur det som hände i Örebro kunde hända och varför. Så har det också varit i Ödeshög, där kommunens företrädare redan på tisdagen kraftsamlade för att kunna skicka ut information till skolpersonal och till vårdnadshavare i kommunen.
Dagen efter massakern samlades kommunstyrelsen till möte och Jonas Andersson inledde med att tala om det som hänt och samlade mötesdeltagarna till en tyst minut.
– Vi bestämde också tidigt att flagga på halv stång, något som jag vet att fler kommuner senare också har valt att göra.
– Det första man tänker på efter det här är att det är hemskt och man frågar sig hur det kan hända.
Nästa känsla som infinner sig är frågan vad man kan göra för att skydda sig själv och andra.
– Men det går inte att skydda sig mot allt. Vi kan inte leva i en glaskupa.
Jonas Andersson tror att han och andra kommunföreträdare gör klokt i att finnas till.
–Det blir förstås massor med frågor efter en sådan här tragedi och vi måste visa att man inte behöver vara rädd, utan att man ska känna sig trygg. Det gäller att vi pratar med varandra och framför allt med barnen. Det som har hänt har drabbat vuxna men det är ändå något som har hänt på en skola och då blir barnen berörda.
Ödeshögs kommun har tidigare fått kritik av Arbetsmiljöverket och av den egna revisionen för att inte arbeta tillräckligt mycket med trygghet. I intervjuer har medarbetare bland annat sagt att man inte har möjlighet att låsa in sig på skolan, så kallad inrymning. Både Jonas Andersson och barn- och utbildningsnämndens ordförande, Teodor Johansson (M), ser kritiken som lite väl hård men menar att man tar till sig av den.
– Vi tar ansvar och vi tar det här på allvar, säger Teodor Johansson.
– Men skolan är trots allt en säker plats, fortsätter han.
Jonas Andersson menar att den lilla kommunen har mycket att tjäna på när otryggheten hotar.
–Fördelen är att man känner varandra i en liten kommun och att det märks när det kommer en främmande person till till exempel en skola.
Ändå ska säkerheten fortsatt diskuteras för att man ska skydda sig så gott det går.
– Men det går nästan inte att skydda sig mot händelser där någon enskild agerar på det här sättet, säger Jonas Andersson.
Peter Johansson är bildningschef i Ödeshögs kommun. Han har varit delaktig i att gå ut med information till personal och vårdnadshavare och han förstår att man framöver måste sätta säkerheten ännu högre upp på dagordningen.
Men att låsa skolor tror han blir svårt.
– Vad händer om vi låser och elever befinner sig utanför byggnaden och hur ska polisen komma in om något händer? Det finns mycket att diskutera, säger Peter Johansson.
Utanför skolor i västra Östergötland har det varit tydligt att många känner oro. Föräldrar som skjutsar eller till fots följer sina barn till skolan är vanligare än annars. Dagen efter händelsen i Örebro var stämningen tryckt och orolig. Överallt fanns kommunens personal på plats för att trösta och lugna.
Jonas Andersson tror på medmänsklighetens kraft.
– Vi kanske måste bry oss mer om varandra. Finnas till.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Theodore Johansson (M), ser den tidiagre kritiken som lite väl hård men menar att man tar till sig av den. Foto: Elin Elderud